Zselés tojás

A konyha köztudottan nem csak a hétköznapi ételeink elkészítésére szolgálhat, hanem kiváló környezetet is biztosíthat arra, hogy kreatívak legyünk és újra megtaláljuk a főzés örömét! Erre egy nagyon jó példa a következő recept, mely, előételként és desszertként is elkészíthető.

Zselés tojás

Lássunk hát erre egy olyan példát, ahol nem kell más tennünk, mint kiválasztani a számunkra kedvelt alapanyagokat és ezeket nyakon önteni valami kötőfolyadékkal.

Előételként

Első lépésként az a dolgunk, hogy jól megtisztítunk annyi tojást, ahányat át akarunk varázsolni. A tisztítást érdemes például szódabikarbónás vízzel végezni. Ebben a receptben csak a tojás héjára lesz szükségünk, így a tompa (ducibb) végén egy körülbelül egy centiméter átmérőjű lyukat hozunk létre. Amikor ez megvan, kiöntjük belsejét egy edénybe. A héj belső részét is óvatosan átmossuk, majd kezdődhet a töltögetés!

Kezdésnek szórjunk egy kis reszelt sajtot az üres héj aljára, dobjunk bele néhány sonka, vagy főtt hús kockát/csíkot. Verjük fel a kiöntött tojást, amennyiben nem került bele eltávolíthatatlan mennyiségű héjdarabka a lyukasztáskor, és csorgassunk annyit a héjba, hogy ellepje az eddigi tartalmát. Rakjuk forró vízbe, de ne engedjük elmerülni, s láthatjuk pár perc alatt, megszilárdul.

Következő lépésként oldjunk fel egy kevés zselatint vízben, és, ha teljesen feloldódott, ízesítsük húsleveskockával, vagy fűszerekkel. Tegyünk a kész sárga tojás tetejére zöldségeket, például petrezselyem, kukorica, paprika, ami csak tetszik, majd öntsük le a zselatinnal, hogy elnyerje végső formáját.

Zselés tojás

Az elkészült tojásokat minimum egy órára tároljuk hűtőben, ezután, ha megbizonyosodtunk a zselatin keménységéről, távolítsuk el a héjat. Természetesen a fenti csak egy lehetőség a sok közül, csinálhatjuk mindezt csak tojással, csak zselatinnal, bármilyen hozzávalóval, a lényeg, hogy a végeredmény harmonikus legyen.

Az eljárás nagyon hasonló, mint az előző esetben, azzal a különbséggel, hogy ekkor a tojásba édes dolgokat pakolunk. Például pudingot, csoki darabokat, ízesített gyümölcszselét, gyümölcsdarabokat, rakhatunk bele különböző krémeket, melyek egy picit több zselatin tartalommal megtartják formájukat.

Tipp: Elképesztően ízléses és stílusos étek lehet a húsvéti ünnepi asztalon, amitől mindenkinek leesik majd az álla!

Tipp: Vizet töltve a tojásokba mutatós "jégkockát" kapunk, melyet szintén ízesíthetünk is, mentalevéllel, szörppel, lime-al stb..., Ízesített zselatinnal pedig látványos és mókás desszertet készíthetünk.

Zselés tojás

Tipp: Ha reggelire lágy tojást ettünk, és akad néhány épen maradt héj, az első lépést praktikusan már meg is spórolhatjuk!

2012. június