Zöldséges köles
A köles az egyik legősibb, sokáig a legelterjedtebb gabona, amelyből hagyományosan sós vagy édes kásákat készítettek, gyakran más ételek mellé egyfajta köretként. A jó minőségű búza és másféle lisztek elterjedésével aztán háttérbe szorult, hiszen utóbbiak segítségével már kenyeret (a középkorban), később akár kifőzött tésztát (jellemzően már csak a kora újkorban) is lehetett készíteni, de napjainkban a köles ismét nagy népszerűségnek örvend rendkívül kedvező tápanyagtartalmának és kellemes ízének köszönhetően.
Zöldséges köles (Forrás: Bonappetit.com)
Hozzávalók:
20 dkg köles
1 darab cukkini
Egy nagy gerezd fokhagyma
1 közepes lilahagyma
3-4 közepes sárgarépa
2 evőkanál olaj
Só, bors, ízlés szerint
Elkészítés:
1. A kölest felhasználás előtt mossuk át egy szűrőben, csepegtessük le, majd egy lábasban háromszoros vízmennyiséget (ez jelen esetben 6 dl) hozzáadva kezdjük főzni.
2. Még az elején ízesítsük sóval, borssal, valamint adjuk hozzá az egy nagy gerezd fokhagymát is. (Utóbbit természetesen megpucolva.)
3. Közben tisztítsuk meg a zöldségeket, a cukkinit, lilahagymát és sárgarépát egy serpenyőbe helyezve pirítsuk meg a kevés olajon.
4. A köles várhatóan negyed óra alatt fő puhára, de a 10. perctől érdemes kis adagokat kivenni és ellenőrizni, hogyan áll éppen.
5. Ha már puha a köles, adjuk hozzá a zöldségeket, majd újabb 5 percig főzzük immár ezekkel együtt.
6. Ha kész, de esetleg még van rajta víz, tegyük rá a fedőt, mert rövid idő alatt szépen magába fogja szívni adott esetben a vízfelesleget is.
Diós Anita
2018. március