hirdetés

Zöldséges köles

hirdetés

A köles az egyik legősibb, sokáig a legelterjedtebb gabona, amelyből hagyományosan sós vagy édes kásákat készítettek, gyakran más ételek mellé egyfajta köretként. A jó minőségű búza és másféle lisztek elterjedésével aztán háttérbe szorult, hiszen utóbbiak segítségével már kenyeret (a középkorban), később akár kifőzött tésztát (jellemzően már csak a kora újkorban) is lehetett készíteni, de napjainkban a köles ismét nagy népszerűségnek örvend rendkívül kedvező tápanyagtartalmának és kellemes ízének köszönhetően.

Zöldséges köles

Zöldséges köles (Forrás: Bonappetit.com)

hirdetés

Hozzávalók:

20 dkg köles

1 darab cukkini

Egy nagy gerezd fokhagyma

1 közepes lilahagyma

3-4 közepes sárgarépa

2 evőkanál olaj

Só, bors, ízlés szerint

Elkészítés:

1. A kölest felhasználás előtt mossuk át egy szűrőben, csepegtessük le, majd egy lábasban háromszoros vízmennyiséget (ez jelen esetben 6 dl) hozzáadva kezdjük főzni.

2. Még az elején ízesítsük sóval, borssal, valamint adjuk hozzá az egy nagy gerezd fokhagymát is. (Utóbbit természetesen megpucolva.)

hirdetés

3. Közben tisztítsuk meg a zöldségeket, a cukkinit, lilahagymát és sárgarépát egy serpenyőbe helyezve pirítsuk meg a kevés olajon.

4. A köles várhatóan negyed óra alatt fő puhára, de a 10. perctől érdemes kis adagokat kivenni és ellenőrizni, hogyan áll éppen.

5. Ha már puha a köles, adjuk hozzá a zöldségeket, majd újabb 5 percig főzzük immár ezekkel együtt.

hirdetés

6. Ha kész, de esetleg még van rajta víz, tegyük rá a fedőt, mert rövid idő alatt szépen magába fogja szívni adott esetben a vízfelesleget is.

Diós Anita

2018. március