hirdetés

Windows vs. Linux: 5 ok, amiért a Linux jobb a Win10-nél

A Windows 10-et sajnos már a megjelenés óta a mai napig rengeteg ember elégedetlenül használja. Persze a Windows vs. Linux harc sok-sok évre nyúlik vissza, de azért mégiscsak érdemes lehet megnézni, hogy utóbbi miért is jobb sokak szerint, mint a nemrégiben frissülő Windows.

Windows vs Linux

Kombinált képek forrás: pixabay.com; Fotók: fancycrave1 és FreeCliparts; Módosította: Seres-Nagy Richárd; Licenc: Pixabay License (Free for commercial use; No attribution required); Licenc link: https://pixabay.com/service/license/; Linkek: https://pixabay.com/photos/ipad-tablet-technology-touch-820272/, https://pixabay.com/illustrations/penguin-linux-mascot-blue-8639/

hirdetés

A Win10 lassan működik a régi típusú gépeken

Amennyiben XP, Vista vagy Win7 rendszerről váltottunk, akkor könnyedén előfordulhat, hogy ugyanazokat a tevékenységeket csak sokkal lassabban fogjuk tudni elvégezni. Ilyenkor persze a legtöbben alkatrészek bővítésével vagy gépcserével próbálkoznak, ám érdemes lehet egy próbát tenni valamelyik Linux rendszerrel, ami akár telepítés nélkül live-üzemmódon keresztül is tesztelhető.

Túl sok merevlemez területet foglal

A Linux rendszeréhez képest a Win10 sokkal nagyobb merevlemez területet foglal, mindezt úgy, hogy alig található benne olyan alkalmazás, ami ezt indokolttá tenné. Így terület foglalás szempontjából a Windows vs Linux harcot egyértelműen utóbbi nyerte.

hirdetés

A Linux ingyenes

Nos, igen. A Windows a legtöbb esetben, ha legálisan működik, akkor bizony pénzbe kerül, ezzel szemben a Linux és a rá elérhető legtöbb programcsomag teljesen ingyenes, illetve nyílt forráskódú. A Windows vs Linux háborúban eddig utóbbi látszik győztesnek.

A Linux rendszerre a legtöbb alkalmazás ingyenes

Igen, ez gyakorlatilag kapcsolódik az előző bekezdéshez. A programcsomagok a Linuxhoz általában ingyenesen elérhetők, használatukhoz pedig bőven elég a beépített csomagkezelő. Húha, Windows vs Linux, lassan utóbbi csatát nyer.

hirdetés

A Linux biztonságos

A Win alapú rendszerekre napi szinten készülnek a különböző kártevő szoftverek, a Linux rendszerek esetében azonban ez nem jellemző. Mivel alapesetben a legtöbb programot a Linux beépített szoftverkezelőjén keresztül töltjük le, így a nem megbízható forrásokból beszerezhető szoftverek ellen is védettek leszünk.

Persze nem azt mondjuk, hogy végleg leáldozott a Win alapú rendszereknek, de a fentiek alapján elmondható, hogy a Windows vs Linux háborúban a Linux látszik az abszolút győztesnek.

2020. január

hirdetés
szürke
hirdetés