Vigyázat, csípős!
Közismert, hogy a csípős paprikát a kapszaicin nevű vegyület teszi erőssé. Ez az anyag nagy mennyiségben fordul elő a chili paprikában és a cayenne borsban. De milyen is ez a meglehetősen intenzív hatású szer? Lássunk néhány érdekességet róla!
Édes és csípőspaprika
HIRDETÉS
A kapszaicin egy olajszerű vegyület, ezért ha vizet iszunk rá, nem enyhül a csípős érzet. Hideg vízben oldhatatlan, lúgokban, alkoholban, éterben oldható, tehát alkohollal vagy tejjel csillapíthatjuk leghatékonyabban az égető érzést. A paprika magjai egyébként (a közhiedelemmel ellentétben), nem tartalmaznak kapszaicint, így alapvetően nem csípősek.
Élettani hatásait tekintve a kapszaicin a természetes endorfin termelést ("boldogsághormon" termelést) serkenti, valamint fájdalomcsillapítóként és vérkeringését serkentő szerként is ismerik. Túlzott fogyasztása esetén szédülés, fejzúgás, látás és hallászavarok léphetnek fel, így bármennyire is egészséges, azért érdemes óvatosan bánni vele. Rendszeres és nagy mennyiségű fogyasztás folyamán tolerancia/immunitás alakulhat ki iránta. Külön érdekesség, hogy az emberen kívül semmilyen más emlős nem fogyasztja a csípőspaprikát, csak a madarak.
HIRDETÉS
A paprika kapszaicin tartalmát az úgynevezett Scoville-skála határozza meg, melyből itt most néhányt kiemelve böngésztünk:
Scoville-értékek
|
Paprikafajta (illetőleg egyéb kapszaicin tartalmú anyag)
|
15 000 000 - 16 000 000
|
Tiszta kapszaicin
|
2 000 000 - 5 300 000
|
Szabvány "US Grade" könnygáz
|
876 000 - 1 598 000
|
Dorset Naga
|
855 000 - 1 041 427
|
Naga Jolokia
|
350 000 - 577 000
|
Red SavinaTM Habanero
|
100 000 - 350 000
|
Habanero Chile
|
100 000 - 350 000
|
Scotch Bonnet
|
100 000 - 200 000
|
Jamaicai csípős paprika
|
50 000 - 100 000
|
Thai paprika, Malagueta paprika, Chiltepin paprika
|
30 000 - 50 000
|
Cayenne-bors, Ají bors
|
10 000 - 23 000
|
Serrano paprika
|
7000 - 8000
|
Tabasco szósz (Habanero)
|
5000 - 10 000
|
Viaszpaprika (wax pepper, csípős zöldpaprika)
|
2500 - 8000
|
Jalapeño paprika
|
2500 - 5000
|
Tabasco (sima)
|
1500 - 2500
|
Erősen csípős magyar paprikák, Rocotillo paprika
|
1000 - 1500
|
Poblano paprika
|
600 - 800
|
Tabasco szósz (zöld paprika)
|
500 - 1000
|
Gyengébb csípős magyar paprikák, Anaheim paprika
|
0
|
Nincs csípősség, Zöldpaprika
|
Táblázat forrása: Wikipédia
2013. április