A túrós pogácsa sokak nagy kedvence a finom íze és kellemes állaga miatt, és a vendégsereg is szívesen szokta fogadni, ha ezzel a finomsággal várják őket. Alább ráadásul egy olyan túrós pogit mutatunk be, amelynek elkészítése egyáltalán nem bonyolult, és még gyors is!
Túrós pogácsa
Hozzávalók:
50 dkg liszt
40 dkg vaj
25 dkg cheddar sajt
25 dkg túró
25 g élesztő
3 db tojás (egy a tészta elkészítéséhez, egy a hajtogatáshoz, a harmadik a tetejére lesz)
2 teáskanál só
Szezámmag a tetejére
Elkészítés:
1. Tegyük a lisztet egy nagyobbacska tálba, adjuk hozzá a felkockázott vajat, és morzsoljuk egybe őket.
2. Adjuk hozzá a túrót, reszelt sajtot, az egy tojást, az elmorzsolt élesztőt és a sót, és gyúrjuk össze az egészet.
3. Formázzunk belőle kis labdát, csomagoljuk fóliába, majd tegyük a hűtőbe 20-30 percre.
4. Ha eleget pihent a tészta a hűtőben, nyújtsuk ki lisztezett felületen, kenjük meg az egyik felét tojással, majd hajtsuk félbe. Tegyünk hasonlóképpen még egyszer.
5. Nyújtsuk ki ismét nagyjából ujjnyi vastagságúra a tésztát, és szaggassunk belőle korongokat. Ezeket tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire, kenjük meg a tetejüket tojással, és szórjunk rájuk szezámmagot.
6. Miután hagytuk pihenni kb. negyed órát, 190 fokra előmelegített sütőben süssük a pogácsákat 20-25 percig, amíg szép aranybarnák nem lesznek.