HIRDETÉS

Túrós lepény

A túrós lepény egyike a hazánkban legismertebb süteményeknek, amiről a mai napig sokaknak eszébe juthatnak egykori családi összejövetelek, vagy a nagyinál tett látogatások. A kapros-túrós sütemény utánozhatatlan ízvilága miatt tökéletesen megállja a helyét az ünnepi asztalon is – különösen húsvétkor, amikor egyrészt a nagyböjt után előszeretettel ettek túrós ételeket, másrészt pedig az ételszentelésre vitt kosárban olykor túrós lepény is volt.

Túrós lepény

Túrós lepény (Forrás: Wikipedia.org)

Hozzávalók:

A tésztához

30 dkg liszt

12 dkg zsír

20 gramm élesztő

3 evőkanál cukor

3 evőkanál tejföl

Kevés só

A túrós réteghez

75 dkg túró

50 gramm vaj

3 evőkanál cukor

3 db tojás

2 evőkanál liszt

2 evőkanál búzadara

1 kisebb csokor kapor

Egy csipet só

+ 1 nagy evőkanál tejföl a tetejére

Elkészítés:

1. Egy nagyobb tálban morzsoljuk össze a lisztet, a cukrot, a sót, a zsírt és az élesztőt, majd adjuk hozzá a tejfölt (szükség esetén akár picivel többet is) úgy, hogy egy jól gyúrható tésztát kapjunk eredményül.

2. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral, majd melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

3. Nyújtsuk a tésztát lisztezett felületen kb. 40×25 centiméteresre, vagy amekkora tepsit használunk. Helyezzük a tésztát a tepsire.

4. Egy másik tálban keverjük össze a túrót, cukrot, vajat és sót, és ha összegyúrtuk, adjunk hozzá 2,5 tojássárgáját. (A megmaradt fél sárgája a tetejéhez kell majd, ezt egyelőre egy kisebb tálba helyezhetjük.) A túrós masszához adjuk hozzá lisztet, kaprot és búzadarát, majd apránként, óvatosan forgassuk bele a habbá vert tojásfehérjéket.

5. Simítsuk a tepsin lévő tészta tetejére a túrós masszát. Keverjük össze a fél tojássárgáját a tejföllel, és kenjük meg vele a sütemény tetejét.

6. Süssük a süteményt 50-60 percig, ha kell, valamivel tovább, közben időnként nézzünk rá. Ha megsült, hagyjuk a tepsiben lehűlni kissé, aztán szeleteljük fel.

Diós Anita

2018. március