Túrós lepény
A túrós lepény egyike a hazánkban legismertebb süteményeknek, amiről a mai napig sokaknak eszébe juthatnak egykori családi összejövetelek, vagy a nagyinál tett látogatások. A kapros-túrós sütemény utánozhatatlan ízvilága miatt tökéletesen megállja a helyét az ünnepi asztalon is – különösen húsvétkor, amikor egyrészt a nagyböjt után előszeretettel ettek túrós ételeket, másrészt pedig az ételszentelésre vitt kosárban olykor túrós lepény is volt.
Túrós lepény (Forrás: Wikipedia.org)
Hozzávalók:
A tésztához
30 dkg liszt
12 dkg zsír
20 gramm élesztő
3 evőkanál cukor
3 evőkanál tejföl
Kevés só
A túrós réteghez
75 dkg túró
50 gramm vaj
3 evőkanál cukor
3 db tojás
2 evőkanál liszt
2 evőkanál búzadara
1 kisebb csokor kapor
Egy csipet só
+ 1 nagy evőkanál tejföl a tetejére
Elkészítés:
1. Egy nagyobb tálban morzsoljuk össze a lisztet, a cukrot, a sót, a zsírt és az élesztőt, majd adjuk hozzá a tejfölt (szükség esetén akár picivel többet is) úgy, hogy egy jól gyúrható tésztát kapjunk eredményül.
2. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral, majd melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
3. Nyújtsuk a tésztát lisztezett felületen kb. 40×25 centiméteresre, vagy amekkora tepsit használunk. Helyezzük a tésztát a tepsire.
4. Egy másik tálban keverjük össze a túrót, cukrot, vajat és sót, és ha összegyúrtuk, adjunk hozzá 2,5 tojássárgáját. (A megmaradt fél sárgája a tetejéhez kell majd, ezt egyelőre egy kisebb tálba helyezhetjük.) A túrós masszához adjuk hozzá lisztet, kaprot és búzadarát, majd apránként, óvatosan forgassuk bele a habbá vert tojásfehérjéket.
5. Simítsuk a tepsin lévő tészta tetejére a túrós masszát. Keverjük össze a fél tojássárgáját a tejföllel, és kenjük meg vele a sütemény tetejét.
6. Süssük a süteményt 50-60 percig, ha kell, valamivel tovább, közben időnként nézzünk rá. Ha megsült, hagyjuk a tepsiben lehűlni kissé, aztán szeleteljük fel.
Diós Anita
2018. március