Tritonkürt csiga (Charonia tritonis)

A tengerek és óceánok nem csak a számos országban fontos fehérjeforrást jelentő halaknak, hanem sok olyan mutatós és érdekes élőlénynek is otthont adnak, melyeket szintén fenyeget az emberi mértéktelenség. Még egyes halfajokat a túlhalászat sodor veszélybe, addig az olyan tetszetős élőlényeket, mint a Tritonkürt, a nagy mennyiségben való begyűjtés fenyeget, s mindez csak azért, hogy aztán eladhassák szuvenírként az elpusztult állat házát.

Tritonkürt csiga (Charonia tritonis)

Tritonkürt csiga

Ismerkedjünk hát meg példaként eme ritka állatfajjal, s gyönyörködjünk inkább benne színes fotók formájában, mintsem vázuk megvásárlásával hozzájáruljunk pusztulásukhoz, s ez által még, amint majd látni fogjuk, élőhelyük degradációjához is! Hisz ne feledjük: a Föld minden élőlénye lényegében egy nagy, összefüggő ökológiai rendszer apróbb, vagy nagyobb láncszeme.

hirdetés

Rendszertana

A Triton csiga az állatok királyságába, a Mollusca-k törzsébe, a Gastropoda-k osztályába, a Sorbeoconcha-k rendjébe, a Ranellidae-k családjába, a Charonia nemzetségbe tartozó faj. Latin neve: Charonia tritonis (Linnaeus, 1758).

Elterjedése

Tritonkürt csiga (Charonia tritonis)

Élőhelye az Indo-Pacifikus régió korallzátonyai.

Felépítése

Háza tojás vagy orsó alakú, egyenes vagy enyhén felfelé hajló csatornás ház, magas csúcs és nyúlt ajak jellemzi. Hossza elérheti, kifejlett állapotban, akár a 40 cm is. Kívülről "szélesen" lapult spirális taréj húzódik rajta, mely feltűnő vöröses-barna mintázatú.

Tritonkürt csiga (Charonia tritonis)

Tritonkürt csiga felépítése

A nyílás belseje vöröses- narancsszínű, a szájadékhoz közel sugár irányban barna csíkok tarkítják. A csiga elöl kopoltyús, hosszú ormánya van, két előre elvékonyodó tapogatójának, külső feli részének közepén viseli szemeit.

Tritonkürt csiga (Charonia tritonis)

Tritonkürt csiga

Táplálkozása

Tritonkürt csiga (Charonia tritonis)

Tritonkürt csiga táplálkozás közben

Ragadozó életmódot folytat, főként más puhatestűekre és tengeri csillagokra vadászik. Érdekeség, hogy fő ellensége a Töviskoronás tengericsillagnak (Acanthaster planci), mely a korallok egyik legnagyobb természetes ellenfele, és amelynek átmérője (kifejlett állat esetében) 50 centiméter körül mozog.

A Triton csiga felhasítja a csillag testét, és kiszívja a belsejét.

Szaporodás

A triton csiga sok csigától eltérően váltivarú, belső megtermékenyítéssel szaporodó állat. A nőstény kis csoportokba rakja le kapszula alakú tojásit, amelyből a kikelő lárvák planktonikus létformában három hónapig fejlődnek, miután letelepednek, és kifejlett kis csigák lesznek.

Tritonkürt csiga (Charonia tritonis)

Tritonkürt csiga szaporodása

hirdetés

Környezetvédelem

Mutatós háza miatt gyakorta begyűjtik és díszként árusítják. Sok esetben levágják a háza csúcsát és kürtnek használják, ahogy arra a neve is utal. Mindezzel komoly problémát okoznak, hiszen mint korábban olvashattuk a tritonkürt megfogyatkozásával, a korallal táplálkozó Töviskoronás tengericsillagok elszaporodnak a területen és nagy kárt okoznak a korallszirtekben, negatívan befolyásolva ezzel az egész ottani életközösséget.

Tritonkürt csiga (Charonia tritonis)

Tritonkürt szuvenír

Mitológia

Triton (akiről e faj a nevét kapta) egy tenger isten a görög mitológiában, Poszeidónnak (a tenger istenének) és Amphitritének (a tenger királynőjének) fia, Bentheszikümé, Rhodé és Kümopoleia testvére. Gyakran a tenger trombitása néven említik. Tritón félig ember, félig hal alakú istenként jelenik meg, aki szüleivel élt egy tenger alatti palotában. A mitológia szerint szigonnyal és kagylótrombitával (ez nem más volt, mint a Tritonkürt csiga háza az ábrázolásokon) a kezében barangolt a tengereken. Ha erősen megfújta kürtjét hangjára nagy vihar kerekedett a tengeren, ha viszont gyengéden belefújt, akkor minden vihar lecsillapodott, kedve szerint.

Tritonkürt csiga (Charonia tritonis)

Tritonkürt csiga a mitológiában

hirdetés

Rokon fajok

Charonia eucla Hedley, 1914

Charonia eucla instructa Iredale, 1929

Charonia lampas capax Finlay, 1927

Charonia lampas lampas

Charonia lampas pustulata Eurthyme, 1889

Charonia lampas rubicunda (Perry, 1811)

Charonia lampas sauliae (Reeve, 1844)

Charonia nodifera

Charonia powelli Cotton, 1957

Charonia seguenziale

Charonia variegata (Lamarck, 1816)

Egy-egy kellemes tengerparti nyaralás során tehát álljunk ellen és hagyjuk ki az efféle mutatós szuvenírek megvásárlását, s ezzel is óvjuk, védjük a természetet, hogy e szép csigában és a hozzá hasonló látványos tengeri élőlényekben még sokáig gyönyörködhessünk. Természetesen azért, ha vagyunk olyan szerencsések, hogy búvárkodás közben az utunkba kerül egy ilyen állatka, mindenképpen érdemes megcsodálni, s megörökíteni néhány jól sikerült fotón, hogy szeretteink, barátaink is osztozhassanak a ritka látványban!

2012. október