Töltött tojás
A töltött tojások igazán kedvelt csemegének számítanak húsvétkor és különböző baráti, családi, munkahelyi összejöveteleken egyaránt, a legnépszerűbb pedig mind közül a kaszinótojás, amely nemcsak látványos, de kellemesen krémes állagú is egyben.
Töltött tojás (Forrás: Wikipedia.org)
Alább kiderül, hogyan készül a két talán legnépszerűbb változata ennek a fogásnak – nevezetesen, a vajas-szardellás, illetve a majonézes-mustáros. Mindkét változat esetében érdemes lehet kevésbé friss, de természetesen még fogyasztható tojásokat használni, hiszen ezeket sokkal könnyebben meg lehet pucolni.
Hozzávalók a vajas-szardellás kaszinótojáshoz:
10 db tojás (keményre főzve)
100 gramm vaj
20 db szardellatekercs
1 evőkanál tejföl
1 evőkanál mustár
Só, fehér bors, ízlés szerint
Elkészítés:
1. Miután keményre főztük, és hagytuk egészen lehűlni a tojásokat, hámozzuk meg, és vágjuk ketté őket.
2. A kivett tojássárgákat törjük pépesre egy villával, majd dolgozzuk egybe a mustárral, vajjal, tejföllel, borssal és a sóval.
3. Ezt a masszát töltsük egy habzsákba, ha van otthon, ha nincs, akár egy kanállal is visszatölthetjük a kettévágott fehérjékbe.
4. Végezetül helyezzünk egy-egy szardellatekercset az elkészült tojásokra.
Hozzávalók a majonézes-mustáros kaszinótojáshoz:
10 db tojás (keményre főzve)
2 evőkanál majonéz
1 evőkanál mustár
1,5 dl tejföl
Petrezselyem, cukor, só, fehér bors, ízlés szerint
Elkészítés:
1. Miután keményre főztük, és hagytuk egészen lehűlni a tojásokat, hámozzuk meg, és vágjuk ketté őket. Vegyük ki belőlük a tojássárgákat.
2. Keverjük össze egy kisebb tálban a tejfölt, a mustárt a majonézt, majd ízlés szerint apróra vágott petrezselyemmel, kevés cukorral, sóval, fehér borssal ízesítsük.
3. Töltsük a masszát habzsákba, vagy ennek híján kanalazzuk a tojássárgák helyébe.
Diós Anita
2018. március