Tökéletes "gömböt" formáló felhő jelent meg Japán felett

A felhők nem ritkán különböző érdekes alakzatokat öltenek, és aki elég szerencsés, és megáldotta a sors némi kreativitással, elnézegetve az égen úszó felhőket gyakorta ismerhet fel érdekes mintákat, formákat, alakzatokat azokban. Ahhoz viszont, hogy a Japánnál megjelent "rejtélyes", tökéletesen "gömb alakú" felhőben meglássuk annak különlegességét, feltehetőleg még csak különösebb kreativitásra sincsen szükség.

A Japán felett észlelt, különös gömb-, vagy görgőfelhő

A Japán felett észlelt, különös gömb-, vagy görgőfelhő

2017 elején egy átlagosnak induló napon figyelt fel egy különleges felhőre a japán Kanagava prefektúrában fekvő Fudzsiszava városban egy Twitter-felhasználó, aki ekkor késlekedés nélkül meg is ragadta az alkalmat arra, hogy lefotózza a szokatlan jelenséget, és a mikroblog-oldalán meg is ossza a világgal.

"Amikor kinéztem az autó ablakán, egy tökéletesen labdaformájú felhőt pillantottam meg. Egy ideig csak bámultam a felhőt, aztán igyekeztem róla egy fotót készíteni. Amikor a saját szememmel először megláttam, még sokkal "gömb-alakúbb" volt, ezért sajnálom, hogy nem fotóztam le gyorsabban"

– emlékezett vissza a fotók készítője a felhő megpillantására.

A Japán felett észlelt, különös gömb-, vagy görgőfelhő

A képek, melyek bejárták a világot

Bár a rendkívül szokatlan felhő szinte nem is tűnik "természetesnek", szakértők szerint valójában egy görgőfelhőről van szó, amely a hegyek felett áramló szél "tevékenységének" hatására képződik a különösen szeles napokon.

A görgőfelhők többnyire egyébként nem ilyen gömbszerűek, de szinte mindig nagyon látványosak, és a hidegfrontok, illetve a tengerek, óceánok felől érkező hideg áramlatok hatására jelennek meg az égen.

A Japán felett észlelt, különös gömb-, vagy görgőfelhő

Diós Anita

2017. december