hirdetés

Tojáslikőr

Bár nem tartozik a szigorúan vett hagyományos húsvéti italok közé, a tojáslikőr ma már talán az első olyan ital, ami a húsvéttal összefüggésben eszünkbe juthat. Noha az évnek ebben az időszakában a boltok polcait is meghódítják a különböző édes likőrök, amelyek közt bizony előkelő helyet kap a tojáslikőr is, bátran állíthatjuk, hogy egy jól elkészített házi változat versenybe szállhat ezekkel is.

Tojáslikőr

Tojáslikőr (Forrás: Flickr.com)

hirdetés

Hozzávalók:

4 tojás

2 csésze tej

1/2 csésze cukor

1 csésze tejszín

2-3 evőkanál rum / whiskey

1 teáskanál vanília kivonat

Fűszerek: 1 teáskanál fahéj, 1 teáskanál szerecsendió (frissen reszelve), 2 db szegfűszeg

Elkészítés:

1. Válasszuk szét a 4 tojás sárgáját és fehérjét.

2. A sárgáját egy kézi habverő segítségével keverjük össze a cukorral.

hirdetés

3. A tejet és a fahéjat melegítsük óvatosan egy lábasban, ne hagyjuk, hogy forrjon. Fokozatos keverés mellett töltsük hozzá ezt a meleg tejet is a tojássárgákhoz.

4. Ha a habverővel összekevertük a sárgáját és a tejet, az egészet töltsük vissza abba a lábasba, amelyben a tejet forraltuk, és - folyamatos kevergetés mellett - melegítsük ismét.

5. Ezután szűrjük le, és ugyancsak folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a tejszínt, rumot/whiskey-t, illetve a szerecsendiót is. Hagyjuk az egészet szoba-hőmérsékletűre hűlni.

6. A tojásfehérjéket verjük habosra, és keverjük hozzá a tojáslikőrhöz. (Ha nem vagyunk teljesen biztosak abban, hogy a használt tojás biztonsággal fogyasztható nyersen, inkább hagyjuk ki ezt a lépést!)

hirdetés

7. Utolsó lépésként helyezzünk a tojáslikőrbe egy fahéjrudat, majd, ha erre lehetőségünk van, tegyük az egészet hűtőbe 48 órára.

Diós Anita

2018. március

hirdetés
szürke
hirdetés