Télen különösen is fontos a D-vitamin pótlása

A magyar lakosság egy jelentős része D-vitamin hiányos volt egy 2013-as tanulmány szerint, és feltehetőleg továbbra is sokan vannak, akik szervezete nem jut elegendő mennyiségben ehhez a fontos vitaminhoz.

D-vitamin

Forrás: Pixabay.com; Fotó: Wolferl

A D-vitamin egy zsírban oldódó, a szervezetben raktározódó vitamin, tulajdonképpen a D1-, D2-, és a szervezet számára legjobban hasznosítható D3 vitaminok gyűjtőnevéről van szó.

A napfény UVB sugarának hatására a 7-dehidro-kolekalciferolból a bőrben D3-vitamin képződik, a napfény mellett ugyanakkor a táplálkozás révén is magunkhoz vehetjük a D3-vitamint, amelynek a tejtermékeken és a tojáson kívül a tőkehal, a gomba, illetve a tőkehalmájolaj is gazdag forrása.

Ne tévesszen meg mindenesetre, hogy viszonylag gyakran fogyasztott ételekben is található D-vitamin, sem pedig az, hogy a szervezet képes az előállítására – ennek ellenére ugyanis továbbra sem kizárt, hogy D-vitamin-hiányban szenvedünk.

Különösen a téli időszakban lehet fontos, hogy tudatosan is figyeljünk magunkra ilyen szempontból is. Mivel a D-vitaminnal növelhető a szervezetünk immunitása, így nem is csak azért különösen fontos a megfelelő D-vitamin utánpótlás, mert a gyakran borús, a napfényes órákban szegény téli napokon egyébként is könnyebben alakul ki hiányállapot, hanem azért is, mert ha hiányt szenvedünk ebben a vitaminban, gyakrabban lehetünk "náthásak", és az influenzával is nagyobb valószínűséggel meggyűlhet a bajunk.

A D-vitamin amellett, hogy segíthet az influenza, vagy adott esetben a télen kifejezetten gyakori felső légúti fertőzések megelőzésében, elengedhetetlen a csontok és fogak épségének és egészségének megőrzéséhez is, de ugyancsak támogatja az agy és az idegrendszer egészségét is.

Ha pedig mindez nem volna elég, az inzulinszint szabályozásában is fontos a szerepe, és a tüdő, illetve a szív- és érrendszer egészségét egészégét is támogatja.

Általánosságban elmondható, hogy a felnőttek számára ajánlott napi D-vitamin bevitel 1500-2000 nemzetközi egység között mozog, de a túlsúlyos és idős emberek esetében előfordulhat, hogy ennél magasabb a szükséges érték.

A D-vitamin utánpótlást illetően érdemes a háziorvos tanácsát kérni. Fontos, hogy a kisgyermekek esetében semmiképpen ne adagoljuk túl a D-vitamint, mivel az akár súlyos mérgezési tüneteket is előidézhet az esetükben, és persze a felnőttek esetében sem tanácsos huzamosabb időn keresztül mesterségesen nagyobb mennyiségű vitamint bevenni a szervezetbe anélkül, hogy a háziorvos tanácsát kértük volna.

Diós Anita

2018. január