Hazánkban a legtöbben csak húsvétkor esznek bárányhúst, így aztán érthető, ha az első néhány alkalommal a jellegzetes ízű húsból inkább egy könnyebben elkészíthető, de ízletes ételt szeretnének készíteni. Éppen ilyen a bárányragu-leves is, amely nem véletlenül az egyik legismertebb és legnépszerűbb húsvéti fogás!
Zöldségek: 2 sárgarépa, 1 fehérrépa, Fél karalábé, 1 csokor petrezselyem, 4 közepes méretű gomba
Fél póréhagyma
2 gerezd fokhagyma
Só, bors, tárkony, babérlevél ízlés szerint
Fél dl napraforgó olaj
1 púpozott evőkanál liszt
Fél citrom leve
3 dl főzőtejszín
Elkészítés:
1. Tisztítsuk meg a húst, pucoljuk meg a zöldségeket és, majd vágjuk őket egyforma nagyságú kockákra.
2. Melegítsünk olajat egy nagy lábasban, pároljuk meg a póréhagymát, és adjuk hozzá a felkockázott fokhagymát és húst. Pirítsuk fehéredésig.
3. Ezután tegyük bele a fehér- és sárgarépát, a gombát, karalábét, valamint az alapléből egy picit, és pároljuk tovább fedő alatt.
HIRDETÉS
4. A ragualaphoz keverjünk egy púpozott evőkanál lisztet, ügyeljünk rá, hogy ne maradjanak csomók. Ízesítsük sóval, borssal, tárkonnyal, babérlevéllel.
5. Öntsük fel az alaplével, és adjuk hozzá a fél citrom levét. Főzzük tovább az egészet fedő alatt, amíg a zöldségek és a hús megpuhulnak.
6. Ezután tegyük a tejszínt egy hőálló tálba, és egy evőkanállal merjünk bele fokozatosan egy-két adagnyit a forró léből, és keverjük el. Az immár ugyancsak meleg tejszínt öntsük a levesbe, közben a levest kevergessük folyamatosan.
7.Végezetül szórjuk meg a levest az apróra vágott petrezselyemmel, és tálaljuk.