Szilveszteri malacsült

Régi magyar paraszti szokás a szilveszteri, vagyis újévi malacsült elkészítése, mely a jól ismert gasztro babona szerint azért fontos, mert a malac kitúrja az ember szerencséjét az újévre. Csirkét emellett ugyanakkor az óév utolsó és az újév első napján nem ajánlott fogyasztani, mert az elkaparja az ember szerencséjét. Az alábbi ízletes sült malac recept egyszerű és egyenesen fenséges!

Szilveszteri malacsült

Szilveszteri malacsült

Hozzávalók:

4-6 kilós malac

40-50 gerezd fokhagyma (5-6 fej)

5-10 fej vöröshagyma

Fél liter világos sör

40 dkg disznózsír, vagy kolbászzsír

Só, bors, majoránna

1 szép, dekoratív alma

Elkészítés:

A malacot alaposan mossuk meg, majd belsejét dörzsöljük be só, bors és majoránna keverékével, esetleg kedvenc sült fűszerkeverékünkkel. Hasával lefelé fektessük egy bezsírozott tepsibe, fülét, farkát és lábait göngyöljük alufóliába, száját pedig támasszuk ki tátva, néhány erős fogpiszkáló, vagy hurkapálca darabkával, úgy, hogy tálaláskor majd beleférjen az alma, majd finoman irdaljuk be a hátát (kissé az oldalát is) és a vájatoknál tűzdeljük meg alaposan a pucolt fokhagymagerezdekkel.

Ha ezzel is készen vagyunk, egész bőrfelületét kenjük be zsírral, tegyük körbe félbevágott, megtisztított vöröshagymával és előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten kezdjük el sütni.

Sülése közben kb. fél, vagy egy óránként húzzuk ki és kenegessük be bőrét sörrel, majd locsoljuk meg saját levével, aztán mehet is vissza a sütőbe. Idővel emelhetjük finoman a sütési hőfokot is. Akkor jó, ha bőre már ropogósra pirult, ez nagyjából pár órát vesz igénybe.

A jó malacsült titka, akárcsak más sült húsoké is, abban rejlik, mennyire vagyunk türelmesek, szép lassan, jól átsütjük-e, hogy belül omlós, kívül pirospozsgás legyen.

Jó étvágyat kívánunk!

2013. december