Szilveszteri hangulat a fővárosban

Budapesten a szilveszter éjjele kicsit más, mint máshol a világon, s, hogy miért? Ilyenkor e nyüzsgő metropolisz teljesen a feje tetejére áll, s furábbnál-furább pillanatokat produkál utcáin az élet. Tűzijáték rakéták mindenütt, pezsgőtől, szalagoktól, konfettitől ragadó járdák, a Lánchídon pedig hídfoglalók előterében egy fedél nélküli kezét szorongató üzletember...

Szilveszter, Széchenyi lánchíd, Budapest

Szilveszter, Széchenyi lánchíd, Budapest

Budapestről, ha már egyszer is járt-e csodás városban az ember, mindenkinek más és más jut az eszébe, egyben azonban megegyeznek a vélemények. Olyan különleges életérzés fogja el itt az embert, ami sehol máshol nem tapasztalható a világon. Vajon miért? Ezt senki sem tudja pontosan.

Talán a komor és megtépázott falakon megelevenedett történelem, talán a magyar sírva mulatás hangulata, talán a felhőtlen szabadságérzet, a vendégszeretet, a romkocsmák, vagy éppen egy nívós, elit étterem előtt nyomorgó és kéregető hajléktalan látványa, ami a tőle alig egy méterre sürgölődő, zsíros, szaftos húsokat cipelő pincéreknek már szinte fel sem tűnik, s csak a turisták bámulnak tágra nyílt szemekkel. Vagy elég talán az is, ha csak a Budavári Királyi Palotára gondolunk, melyet százezrek szemlélnek meg évente, s közel 700 éves viharos sorsával úgy magasodik a Budai-hegyekre Attila sírját kémlelve, mint egy megtépázott, ám büszke királynő.

Az biztos, hogy-e kifejezetten Budapestre (és általában hazánkra) jellemző kontúros kettőség olyan keserédes élményeket rejt magába, melyek aztán felejthetetlen élménnyé teszik az itt tartózkodását annak, aki egyszer megtapasztalja.

Szilveszter, Vörösmarty tér, Budapest

Szilveszter, Vörösmarty tér, Budapest

Talán így már nem is meglepő, hogy a szilveszter éjszaka is jobban a fejetetejére állít itt mindent, mint bárhol.

Az emberek a belvárosban az éjfél közeledtével és múltával az autók közt járkálnak, néha meg-meg billegtetve egyet-egyet közülük vidáman, odébb tűzijáték rakétákban gyönyörködő párocskák mögött hangos mentő süvöltése, öröm és bánat egyetlen pillanatba sűrítve, közben az ember fülében bábeli zűrzavar. Akár csak az élet, jó és rossz egyszerre mindenütt, zajlik, hangos és utánozhatatlan. Így köszönti a magyar főváros évről-évre az újesztendőt!

Szilveszteri szemét, Váci utca, Budapest

Szilveszteri szemét, Váci utca, Budapest

S akit az újév első reggeli napsugara még az utcán talál 550 munkás és 15 jármű szorgos, romeltakarító munkájának köszönhetően 250 köbméternyi szemét eltávolításában gyönyörködhet egészen délutánig...

Boldog új évet kívánunk!

2014. január