Szilveszter a belvárosban

Budapesten a szilveszteri ünnepség központjai kétség kívül a Vörösmarty tér, az Oktogon és a Nyugati tér, a Szent István tér, a Széchenyi lánchíd és ezek környéke. Sokan ünnepelnek és gyönyörködnek a mindenfelé robbanó tűzijátékokban a hidakról, a Citadelláról és a Budai várnegyedből is, ahol inkább családias, gyerekektől zajos a hangulat.

Szilveszter a belvárosban, Budapest

A legnagyobb közös szilveszteri szabadtéri buli minden évben a Vörösmarty téren kerül megrendezésre, s itt biztosan hajnalig tart a mulatság, zenével, éjféli tűzijátékkal, no és persze trombitaszóval, tánccal és italhegyekkel, de a fővárosban, ahogy az mindig is szokás volt, számos további ingyenes rendezvény és program is tarkítja a szilveszteri kínálatot.

A város e pontjain a jó hangulatot egy cseppet sem torzítja a sokszor zimankós, zord időjárás, melyben melegséget csak a barátok és az alig múlt karácsony meleg színeit őrző, ezen időszakra is fent hagyott díszítések jelenthetnek. A Vörösmarty, valamint a Szent István Bazilika előtti téren még az adventi időszakban felállított karácsonyi vásárokat sem bontják el szilveszterig, hanem, főként meleg ételekkel, italokkal, finomságokkal, valamint ünnepi kiegészítőkkel, trombitákkal, szilveszteri szalagokkal és konfettikkel várják az ünneplő tömeget. Nem kevésbé forgalmas ilyenkor az Andrássy út és természetesen a Nagykörút sem, bár itt inkább az éppen valamely helyszínre tartók vannak többségben, mintsem a helyben ünnepelők.

Aki ilyenkor a temérdek házi és utcai buli helyett inkább valamilyen nagy szórakozóhely zajos tánctermére vágyik, annak remek lehetőséget kínál erre ama számos vendéglátó egység, amely a Bazilika előtti térre menet a Zrínyi utcában, Valamint a Váci utca egyes részein és a Ferenciek terén sorakozik.

A gyermekekkel, családosan ünnepelni vágyók számára, főként éjfél tájékán, inkább a budai partszakaszok, illetőleg a Várnegyed, valamint a Citadella a legígéretesebb helyszín egy kis sétára és koccintásra, ugyanis ezeken a részeken a Pestinél jóval kisebb a tömeg, így nem kell félni, hogy a gyerekek esetleg elkallódhatnak, vagy egy kósza pirotechnikai eszköz által sérülést szenvednek, bár, szilveszter lévén, elszórtan tűzijátékokra a város szinte minden pontján lehet ilyenkor számítani.

A Halászbástyáról egyébként különösen szépek az ünnep fényei és a sorra pukkanó rakéták sziluettjei szerte a városban, így ide nem csak a családosoknak, de a romantikázni vágyóknak is érdemes ellátogatniuk.

Egy kis ízelítő a szilveszteri forgatagból:

Boldog új évet kívánunk!

2014. január