Szerencse-, szerelem- és pénzhozó újévi szokások

Az óév elbúcsúztatása, s az újév köszöntése, szinte minden ember életében egy rendre ismétlődő, nagy fordulópontot, mondhatni tiszta lapot jelent. Ilyenkor hát fogadkozunk, hogy mi mindent is fogunk megváltoztatni jövőre életünkben, vagy éppen olyan dolgokat igyekszünk tenni, s enni, melyek pozitív hatást gyakorolhatnak az elkövetkező esztendőre, például, melyektől szerencsésebbek, vagy éppen gazdagabbak lehetünk.

Szerencse-, szerelem- és pénzhozó újévi szokások

Az alábbiakban hát mi is utána jártunk, vajon melyek a legérdekesebb, vagy éppen legelterjedtebb szilveszteri, újévi babonák, melyekkel, ha hisszük, azért, ha nem, akkor pusztán csak szórakozásból, de érdemes próbálkoznunk, hogy szerencsésebbek legyünk majd az újesztendőben.

Eme szilveszteri szokások többsége azon elven alapul, hogy a hagyomány szerint, amit az újév első napján csinálunk, az, az egész esztendő folyamán gyakorta megismétlődik majd, így régen az emberek igyekeztek hát olyan dolgokat csinálni e napon, melyek kedvükre valók voltak (pl. mulatozás), vagy éppen jót jelentettek. Lássuk hát, mik ezek?

- Az év utolsó napján nem szerencsés csirke, tyúk, vagy kakas húsát fogyasztani, mert eme szárnyasok hátrafelé kapirgálnak, s így, a hiedelem szerint, elkaparják a szerencsét. Halat viszont érdemes enni szilveszterkor, azaz december 31-én, ugyan is annak sok-sok pikkelye van, ami mind-mind gazdagságot, bőséget jelez az újévre. Ugyanez a helyzet a malachússal is, azt is bátran fogyaszthatunk, hiszen a malac előrefelé túr, így kitúrja a szerencsénket a következő évre.

- A halat szilveszterkor érdemes a farkától kezdődően fogyasztani, nehogy kicsússzon a kezünk közül a szerencse.

- Érdemes szilveszteri rétest is készíteni, hogy nyújtsuk a gazdagságunkat, továbbá ne sajnáljuk a finom érdességből a belevalót sem, mert minél több benne a töltelék, annál nagyobb bőség vár ránk az újévben!

- Január 1-én, azaz az újév első napján mindenképpen együnk lencsét (esetleg sárgaborsót, vagy hasonlót), mert a sok kis apró szem elfogyasztása szintén a bőség és a gazdagság hozója. Ugyanezen megfontolásból, már az éjfél elkongatását követően érdemes néhány szem lencsét zsebre is tennünk, biztos, ami biztos.

- Ami az újévi étkezési szokásokat illeti, sok helyütt egy szem mandulát, vagy hasonlót is tettek a lencselevesbe, vagy főzelékbe, s aki azt megtalálta, az azt jelezte, hogy a szerencsés még az évbe férjhez megy, vagy megnősül.

- Ne együnk meg mindent még az éjjel, amit szilveszterre készítettünk, különben az újév szegényesen, nélkülözéssel indul a babona szerint.

- A szerelmes párok, ha bekenik ajkaikat bőségesen mézzel, s éjfélkor úgy csókolóznak, akkor hosszú és érdes lesz a szerelmük.

- Ha már a szerelemnél tartunk, egy remek móka a szerelmi gombócfőzés is, melynek lényege, hogy a gombócok belsejébe olyan kis cetliket helyezünk, melyekre a minket körülvevő férfiak/udvarlóink nevét írjuk, majd elkezdjük a gombócokat főzni. Mivel a gombócok eleinte mind a lábas aljára ülnek, s, ahogy kezdenek átfőni, a víz felszínére emelkednek, e mechanizmust megfigyelve, amelyik gombóc legelsőként merül fel a víz tetejére, az abban lévő férfinév tulajdonosa lesz a férjünk.

- Az újév első napján, korán reggel, friss hidegvízzel kell alaposan megmosakodni, hogy majdan egész éven át frissek és egészségesek legyünk.

Boldog és szerencsés új évet kívánunk!

2015. január