A sárgatúró nem véletlenül tartozik a hagyományos, húsvéti fogások közé, hiszen sokáig a nagyböjt idején a tojás, tejtermékek fogyasztásától is tartózkodtak - márpedig ennek a jellegzetes ízvilágú finomságnak éppen ez a kettő képezi az alapját.
Szabolcsi sárgatúró (Forrás: Magyarorszagom.hu)
HIRDETÉS
Készíthető mézzel vagy cukorral is, és az ízesítését illetően is többféle változat kezdett terjedni az utóbbi időben: van, aki még aszalt gyümölccsel is gazdagítja a sárgatúrót, vagy éppen vaníliával készíti, de a citromhéj is kellemes ízt kölcsönöz neki. Az alábbi egy hagyományos szabolcsi húsvéti recept, amelyet alapul véve persze ki-ki a maga ízlése szerint variálhatja a készülő sárgatúrót.
Hozzávalók:
1 liter tej
10 db közepes vagy nagyobbacska tojás (a boltokban vásárolható tojásoknál látható a méret is: az "S" a kicsi, az "M" a közepes,)
5-6 evőkanál cukor
1,5 teáskanál fahéj
HIRDETÉS
Elkészítés:
1. Töltsünk egy nagyobb lábasba egy liter tejet, és helyezzük a tűzre.
2. Keverjük el a tejben a cukrot és a fahéjat - ha nem találjuk elég édesnek, mehet még bele méz, cukor.
3. Üssük egy tálba a 10 tojást, és keverjük el - nem kell nagyon alaposan.
4. Folyamatos keverés közben fokozatosan adjuk hozzá az ízesített tejhez a tojást.
5. Főzzük az egészet addig, amíg az összes fehérje kicsapódik a keverékben.
6. Tegyünk egy tál fölé szűrőt, tüllzacskót, vagy jobb híján tiszta konyharuhát, és (kb. egy nap alatt) csepegtessük ki úgy, mint a túrót szokás.