hirdetés

Sült báránycomb

hirdetés

A húsvét egyik legősibb, leghagyományosabb étele a bárány - még ha az év más idejében ma már nem is nagyon fogyasztjuk. Pedig bárányból is készülhet ízletes sült, így aztán aki még nem tette, érdemes kipróbálnia ezt az ételt is.

Sült báránycomb

Sült báránycomb (Forrás: Flickr.com; Fotó: Brent Hofacker)

hirdetés

Hozzávalók:

1,5 kg báránycomb

1 darab citrom, a héja vékonyan levágva, a leve pedig kifacsarva

6 nagyobb gerezd fokhagyma

3-4 ág rozmaring

Ízlés szerint só, bors

2-3 evőkanál olívaolaj

Elkészítés:

1. Mossuk meg a báránycombot, majd töröljük szárazra, és dörzsöljük be ízlésünk szerint sóval, őrölt borssal.

2. A pácoláshoz először is vagdossunk nyílást több helyen egy késsel, majd a három, negyedekbe vágott fokhagymát, valamint 1-2 rozmaringág két centiméteres darabkáit helyezzük beléjük. Miután átkötöztük a húst egy zsineggel, tegyük mélyhűtő tasakba, és adjuk hozzá a kevés olívaolajat, a citrom héját és a levét, illetve a megmaradt belsejét is, majd helyezzük bele a tasakba a további 3 gerezd fokhagymát, illetve rozmaring ágakat. Hagyjuk az egészet fél-egy napig állni a hűtőben.

hirdetés

3. Legalább 12 óra elteltével a húst tegyük egy sütőtálba, és öntsük rá a páclevet, de úgy, hogy a citromdarabokat és a héjakat szedjük ki.

4. 15-20 percig süssük a sütőben, majd állítsuk 170 fokra a sütőt, és süssük a húst puhára, kb. 2-3 óra alatt, de ellenőrizzük folyamatosan, és ha úgy látjuk, szükséges, akkor picit tovább is.

hirdetés

5. Ha megsült, vegyük le róla a fedőt, hogy megpiruljon.

6. A levet forraljuk addig, amíg szósz állagú nem lesz, ízlés szerint fűszerezhetjük is még - ezzel érdemes tálalni a húst.

Diós Anita

2018. március