Spenótfőzelék
Ismert a mese, mely szerint Popeye a tengerész annak köszönhette erejét, hogy rengeteg spenótot evett, s valóban, ebből a rendkívül egészséges növényből készült főzelék tele van A-, C-, E-, K-vitaminnal, folsavval, Kalciummal és a vérképzés szempontjából is oly fontos vassal. Ennek ellenére, mégis sokan íze miatt nem szeretik, pedig könnyen megszerethetővé lehet tenni!
Spenótfőzelék
Hozzávalók:
Fél kilogramm friss spenótlevél
Medvehagyma, vagy foghagyma
2 zsemle
2-3 dl tej
Liszt
Olaj
Só, őrölt bors
Víz
Tojás
Elkészítése:
Mielőtt nekifognánk a főzésnek, áztassunk be két (lehetőleg száraz) zsemlét, hideg, vagy langyos vízbe. Elsőként többször és alaposan mossuk meg a spenótleveleket (akár egyesével), majd távolítsuk el levélszárukat és a vastagabb ereket. Ha ezzel megvagyunk, egy kellően nagyméretű lábasban, egy kis olajon, pirítsuk meg az apróra vágott medve-, vagy foghagymát, majd tegyük hozzá a spenótleveleket, forgassuk kicsit át az egészet, s fonnyasszuk meg a forró gőzben őket.
Ez körül-belül 2-3 perc, fedőt helyezve a lábasra gyorsabb. Sózzuk, borsozzuk, majd öntsük fel kb. 2 dl vízzel (annyival, hogy ellepje), ezt követően borítsuk bele a tejet és adjuk hozzá az előre beáztatott zsemléket is.
Szórjunk bele egy marék lisztet, keverjük alaposan össze az egészet, hogy a zsemlék is jól el legyenek dolgozva, hagyjuk főni kb. 5-10 percig. Tehetünk bele egy 2-3 evőkanál cukrot is, ettől kevésbé spenót ízű, valamint finomabb lesz. Vegyük le a tűzről, majd kézi bot mixerrel, vagy turmixgéppel, dolgozzuk simára.
Főzzünk hozzá tojásokat, majd melegen, ezekkel tálaljuk.
Tipp:
Kínálhatjuk ízléses, pizzaszerű szeletekre vágott rántottával, vagy buggyantott tojással is, mindkettő remekül illik hozzá.
Spenótfőzelék rántottával
Tipp:
Nagyobb étkűeknek, feltétként tegyünk hozzá főtt krumplit, hogy laktatóbb legyen, Sültkolbásszal is nagyon ízletes!
Jó étvágyat kívánunk!
2014. március