Sörösüvegekkel a homokos tengerpartokért

Egyre több homokot használ fel az emberiség, így lassacskán ebből a számtalan módon felhasznált alapanyagból is hiány alakulhat ki bizonyos térségekben - Új-Zélandon pedig nem nézik ölbe tett kézzel mindezt! A DB Breweries nevű sörfőző vállalat meglepő, de nagyon hasznos gépekkel állt elő, amelyek segítségével az üres sörösüvegekből "homok" állítható elő, amit aztán a építési vállalatok, a cementgyárak, és persze másféle gyártók is felhasználhatnak.

Sörösüvegekkel a homokos tengerpartokért - DB Breweries

A DB Breweries egyik, a sörösüveget újra homokká őrlő automatája egy bárban

Elnézve a Szahara sivatagos dűnéit, vagy éppen a vég nélküli tengerpartokat talán nem is gondolnánk, hogy már a homok is fogytán van.

Pedig a Mashable cikke szerint ez így van - főként a tengerpartokon van eltűnőben a homok annak következtében, hogy amíg minden évben nagy mennyiségű homokot szállítanak el, addig akár több ezer évszázadra is szükség lehet ahhoz, hogy egy-egy homokos partszaksz regenerálódjon.

A homok azért fogyhat ilyen mértékben, mert a mindennapok során meglepően sokféleképpen hasznosítjuk, a számítástechnikai eszközöktől egészen a betonig számos termék előállításához nélkülözhetetlen ez a nyersanyag.

Azt gondolhatnánk, hogy a Szahara végeláthatatlan sivatagja megoldást jelenthet a problémára – ez azonban nem így van. Nem csak azért, mert a homok elszállítása innen sokkal költségesebb (és egyébként feltehetőleg kevésbé környezetbarát) volna, mintha a jól megközelíthető tengerpartokról pakolnák azt a hajókra, teherautókra, hanem azért is, mert a szemcseméret az ipari felhasználás esetében korántsem mellékes tényező. Az észak-afrikai sivatagban túlságosan is finom szemcséjű a homok ahhoz, hogy hatékonyan fel lehessen használni a gyártás során.

A DB sörösüvegeiből előállított szemcsék mérete azonban az ideális tartományba esik, így tökéletes helyettesítője lehet a tengerparti homoknak például az építőiparban is. Ugyancsak fontos megjegyezni, hogy az előállított üveghomok biztonságos, akár járni is lehet rajta - tehát nem okoz sérülést.

A sörösüvegek homokká alakítására tervezett gép percek alatt elvégzi a feladatát, és amint belehelyezik az üvegeket, egy lézer ezt érzékeli, mire apró kis fémszerkezetek sora 2800 f/p sebességgel kezdi feldolgozni az üvegtárgyat.

Ezután a rendszer eltávolítja a szilíciumos port és a címkék maradványát, így végül egy-egy üveg után nem marad más, mint 200 grammnyi tiszta üveghomok. Az ilyen módon előállított homokot pedig aztán lényegében bármilyen ipari folyamat során fel lehet használni, tehát ennyivel kevesebb homokot kell kitermelni a tengerpartokról.

Sőt, az üvegek újrahasznosításának pozitívumai közé sorolható az is, hogy azok ilyen módon nem a szeméttelepeken foglalják a helyet, ahol később akár pénzbe kerülhetne a megsemmisítésük, hanem gazdasági szempontból is hasznos "nyersanyaggá" lehet változtatni őket egy csapásra.

A DB természetesen részben figyelemfelkeltő szándékkal készítette a bemutatott gépeit, hiszen kevesen tudják, hogy ma már az olyan nyersanyagokból is egyre kevesebb van, mint a homok. A vállalat szeretné, ha az emberekben tudatosulna, hogy milyen nagy is a szükség az újrahasznosításra.

Diós Anita

2017. március