Sikeresebbek lehetnek, akik reggel nehezebben kelnek fel

Igazán kellemetlen, amikor valakinek reggelről reggelre valósággal meg kell küzdeni azért, hogy el tudja hagyni az ágyat, vagy egyáltalán, hogy ne aludjon el ismét perceken belül. Valójában azonban akár arra is utalhat az efféle nehézség, hogy az illető különösen önálló, és képes kezébe venni a sorsa irányítását...

Ébredező hölgy

Forrás: pixabay.com; Fotó: Claudio_Scott; Módosította: Seres-Nagy Richárd; Licenc: CC0; Link: https://pixabay.com/photos/woman-asleep-girl-sleep-dreams-2197947/

Nem feltétlenül a jellem gyengeségének vagy a lustaságnak a jele, ha valakinek nehezére esik reggel elsőre felébrednie, és ha nem ugrik ki azonnal az ágyból, amint megszólalt az ébresztője.

Persze, azért az problémás lehet, ha az életben már konkrét hátrányokhoz vezet ez a nehézség - így például az illető késik a munkahelyéről vagy az iskolából -, de ha valaki képes kontroll alatt tartani a helyzetet, az akár annak a jele is lehet, hogy jobban képes alakítani a saját sorsát.

A London School of Economics kutatása szerint azok az emberek, akik az ébresztő hallatán megnyomják a szundi gombot, jellemzően inkább követik az ambícióikat és a szervezetük jelzéseit, mintsem a mások által felállított szigorú normákat, ráadásul saját életüket tekintve önállóbbak és kezdeményezőbbek, szeretik maguk irányítani a sorsukat.

Egy másik, a Southamptoni Egyetem kutatói által készített tanulmány szerint pedig jellemzően az este tíz után elalvó és reggel nyolc óra körül felkelő emberek a legsikeresebbek, és általában ők is keresnek a legjobban, valamint az életminőségük is nekik a legjobb. Emellett érdekes lehet, hogy ők vallották magukat a legboldogabbnak is.

A kutatók felhívták a figyelmet arra is, hogy mind a nagyon kevés, mind pedig a nagyon sok alvás káros lehet az egészségünkre és az életminőségünkre, így aztán ebben a kérdésben is törekedni kell az egyensúlyra. Előfordulhat az is, hogy valaki rendszeresen sokat alszik, és reggel mégis fáradtan ébred - ilyen esetben érdemes felkeresni a háziorvost, ugyanis egészségügyi problémák is előidézhetik ezt a helyzetet.

Diós Anita

2019. március