Savanyú tojásleves
A tojás az egyik legjellegzetesebb húsvéti eledel, amellyel viszont nemcsak a töltött tojások és a hímes tojás formájában találkozhatunk, de egyebek mellett ízletes leves is készülhet belőle az előbbiek mellett.
Savanyú tojásleves (Forrás: Food52.com)
Ennek a levesnek a legjobb része talán az, hogy a benne hagyott tojásokban éppen csak picit szilárdul meg a sárgája, ami így picit olyan lesz, mint a lágy tojásé - egyszóval, igazán kellemes állagot kapunk eredményül. A savanyú tojásleves elsősorban a Dunántúl nyugati területein volt ismert eledel.
Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma lereszelve
Szalonna ízlés szerint (a zsírját sütjük majd ki belőle), felkockázva
7 dl húsleves alaplé
2 gerezd fokhagyma összevágva
Tört köménymag ízlés szerint
1 teáskanál pirospaprika
Bors ízlés szerint
Morzsolt majoránna, Piros Arany (vagy más, esetleg házi paprikakrém) ízlés szerint
Babérlevél
1 pohár tejföl
3-5 db tojás (kisebb, "S" méretűekből érdemes legalább négyet-ötöt használni)
Kis ecet, ízlés szerint
Elkészítés:
1. Süssünk zsírjára egy kb. ujjnyi vastag darab szalonnát, ízlés szerint akár valamivel többet is. Ezután szedjük ki a megmaradt szalonnadarabkákat, egy másik fogáshoz félretehetjük őket.
2. A lábast egy időre húzzuk le a tűzről, tegyük bele a hagymát, aztán a szalonnazsíron pirítsuk meg azt. Ha megpirult, mehet bele a fokhagyma is, majd éppen csak néhány másodpercig a pirospaprikát is pirítsuk.
3. Töltsük a lábasba a húsleves alaplét, majd az egészet ízesítsük a Piros Arannyal, majoránnával, babérlevéllel, borssal, köménymaggal.
4. Tegyünk egy pohár tejfölt hőálló kis tálba, edénybe, amihez apránként merjünk a forró levesből, és keverjük el alaposan. Ezután a tál - most már ugyancsak meleg - tartalmát keverjük a levesbe.
5. Mielőtt levennénk a tűzről a levest, gyorsan üssük bele egyesével a tojásokat, a lábasra pedig tegyünk fedőt. Csurgatni is lehet a tojásokat, vagy azok egy részét - ilyen esetben előbb egy tálban verjük fel a tojásokat, és keverjük el a levesben.
6. Utolsó lépésként egy kevés ecettel ízesíthetjük a levest.
Diós Anita
2018. március