Rossz álmok: A 10 leggyakoribb rémálom és jelentésük

Mindannyiunknak vannak rossz álmai és rémálmai - legyen szó üldözésről, fogaink elvesztéséről, vagy arról, hogy meztelenül találjuk magunkat a főutca közepén.

Grafika - Hallal álmodó alvó ember

Forrás: pixabay.com; Fotó: CDD20; Módosította: Seres-Nagy Richárd; Licenc: Pixabay License (Free for commercial use; No attribution required); Link: https://pixabay.com/illustrations/fairy-tale-night-music-fish-sky-1180921/

A legtöbben azon tűnődünk, hogy mit is jelentenek pontosan ezek a rémálmok. A szakértők tisztázták, hogy rémálmaink az emberi viselkedés mintáit visszhangozzák, és gyakran kapcsolódnak az általunk átélt élményekhez. Azt tükrözik, hogy kik vagyunk és mi jár a fejünkben.

Bár a rossz álmok dekódolása nem egzakt tudomány, íme egy útmutató a leggyakoribb rémálmokhoz és azok jelentéséhez.

10 gyakori rémálom és jelentésük

Minden éjszaka alvás közben körülbelül 5 álomepizódot hoz létre az agyunk. Ezek az álmok 15 és 40 percig tarthatnak, így mindannyian körülbelül két órát töltünk álmodozással éjjelente.

Mivel a Földön 9 milliárd álmodozó él, ez azt jelenti, hogy együttesen 35 milliárd álmot hozunk létre bármely 24 órás időszakban.

Mindezek az álmok az emberi viselkedés alapvető mintáit tükrözik.

Egyesek úgy vélik, hogy ezek az álomminták azt tükrözik, hogy kik is vagyunk valójában, mire van szükségünk és miben hiszünk.

1. Fogak kihullása

A fogak kihullásával kapcsolatos álmok tükrözhetik a külsőddel kapcsolatos aggodalmaidat és azt, hogy mások hogyan látnak téged. Az ilyen álmok az elutasítástól való félelemből, a zavarból vagy a vonzerő hiányának érzéséből fakadhatnak. Mivel a fogakat harapásra, tépésre és rágásra használjuk, a fogak elvesztésével kapcsolatos álmok a tehetetlenség érzéséből keletkeznek, ami azt jelenti, hogy önbizalommal kapcsolatos problémáid lehetnek.

2. Üldözés

Ha egy álomban üldöznek, az azt sugallja, hogy menekülsz valami elől, ami félelmet vagy szorongást okoz az ébrenléted során.

Azt jelzi, hogy hajlamos vagy elmenekülni,elkerülni egy adott problémát. Az üldöző képviselheti önmagad egy aspektusát is, de például a harag, a féltékenység vagy félelem érzése is fenyegető alakként nyilvánulhat meg.

3. Nem találok WC-t

Ha nehezen találod a mellékhelyiséget, az azt jelenti, hogy egy bizonyos helyzetben nehezen tudod kifejezni igényeid. Azt az érzést képviselheti, hogy személyes szükségleteid nem elégíted ki az által, hogy mindig másokat helyezel előtérbe. Úgy érezheted, hogy nincs időd a önmagadra, és több magánéletre, öngondoskodásra vagy önkifejezésre van szükséged.

4. Nyilvánosan meztelenül

Az, hogy egy álomban meztelenül jelensz meg, azt jelképezi, hogy nem találod önmagad, bizonytalan vagy, esetleg jogtalanul megvádoltak.

Ha nem te vagy a meztelen személy álmodban, de látsz egy meztelen személyt, és rosszul vagy tőle, az azt jelenti, hogy aggódsz amiatt, hogy leleplezed az illetőt.

5. Felkészületlenül egy vizsgán

A vizsgaálmok annyira valóságosak lehetnek, hogy valójában arra a meggyőződésre ébredünk, hogy éppen most buktunk meg egy fontos vizsgán. Minden 5. emberből legalább 1 megtapasztal egy vizsgaálmot az életében. A vizsgával kapcsolatos álmok önbizalomhiányt és tehetetlenséget tükröznek, és általában egy következő életszakasz - házasság, gyerekvállalás, költözés... - előtt jönnek elő.

6. Repülés

Ha épp egy nehéz időszakon megyünk keresztül és repüléssel álmodunk, az jelképezheti azt, hogy attól tartunk valaki, vagy valami meg akar minket akadályozni életünk következő lépésében.

A repüléstől való félelem azt sugallja, hogy gondot okoz, hogy lépést tarts a magad számára kitűzött magas célokkal.

Ha egyedül vagy, és nehezen repülsz, az azt jelenti, hogy nincs önbizalmad.

7. Zuhanás

Sokakkal előfordul időnként, hogy úgy érzik, zuhannak és ez az érzés még ébredés után is megmarad néhány másodpercig.

Amennyiben ez megijeszt és elhatalmasodik rajtad a félelem, azt bizonytalanságot és szorongást jelez egy helyzettel kapcsolatban. Azonban, ha élvezed a zuhanást, esést az azt sugallja, nem félsz a változástól, ami előtt állsz.

8. Irányíthatatlan jármű

Az autókról szóló álmok jelzik az életben való törekvéseinket, illetve az irányt, amerre tartunk, vagy szeretnénk tartani.

Amennyiben arról álmodsz, hogy a jármű, amiben ülsz irányíthatatlanná vált, azt jelezheti, hogy letért arról az útról, amit eredetileg követni akart és ahhoz, hogy tovább tudjon haladni, vissza kell térnie eredeti terveihez.

9. Ismeretlen helyiség felkutatása

Ha álmainkban egy új szobát ismerünk meg, az új kilátásokat és képességeket jelent, amelyeket felismertünk önmagunkban. Ha a szoba fehér, az azt jelenti, hogy készen állsz arra, hogy valami új dolgot kezdjen el az életedben.

10. Késés

Ha azt álmodod, hogy késésben vagy, az azt jelenti, hogy aggódsz amiatt, hogy más irányt veszel az életedben, vagy hogy megpróbálsz elintézni dolgokat, de úgy érzed, kifutsz az időből.

Ne feledd, amikor megpróbálod kitalálni, hogy mit jelentenek a gyakori rémálmaid, a tudatalattid nem fogja kifejteni ezt neked; ezt a tudatos énednek kell kitalálnia.

Seres-Nagy Katalin

2022. szeptember 29.