Rekordok a növényvilágban

A természet rendkívüli dolgokat képes létrehozni mind az állat mind a növényvilágban. Naponta ejt ámulatba bennünket az a csoda, amit lépten-nyomon létrehoz.

Rafflesia arnoldii

Ez a virág az esőerdőben él a talaj közelében, és ahhoz, hogy életben tudjon maradni érdekes taktikát fejlesztett ki. Elsőként megnőtt, akkorára, hogy átmérője majdhogynem eléri az 1 métert, s tömege is igencsak elképesztő, 7 kilogramm, így még véletlenül sem tévesztik szem elöl a beporzó rovarok. Ha esetleg ez a taktika nem válna be, arra az esetre illatát is ellenállhatatlanná tette a rovarok számára. "Illata" hasonló a rothadó húséhoz, ami akár kilóméterekről is érezhető. Nem mellesleg a virág közepében egy hatalmas lyuk tátong, amibe 6-7 liter vizet is képes eltárolni. Valóban nem bízta a túlélést a véletlenre.

Rekordok a növényvilágban

Rafflesia arnoldii

Victoria amazonica

A Viktória királynő tiszteletére elnevezett virág hatalmas leveleiről vált híressé. Ez a vízi növény akár egy csónak terül el a víz felszínén, s 2-3 méter átmérőjű levele olyan masszív, hogy akár egy 70 kg-s ember is meg bír tartani. A dél-amerikai virágnak nem ez az egyetlen jellegzetessége. Virágzása rendkívül páratlan folyamat, annál is inkább, mert pusztán két napig tart és akkor is éjszaka. Az első éjjen kinyílik fehér tündérrózsa, mely a második estén először rózsaszínné, majd mélyvörössé válik, aztán elhervad. Illata is igen érdekes, leginkább az ananászra hasonlít.

Rekordok a növényvilágban

Victoria amazonica

Amorphophallus titanum

Már latin neve is igen érdekes ennek a szumátrai virágnak, hiszen jelentése, nem más, mint "óriási, formátlan hímvessző"? Ezen felül ő a világ legnagyobb virága. Méretei elképesztőek, két méter széles és három méter magas a virágja, közepéből növő egyetlen levele a hat métert is elérheti, gumója pedig akár 100 kg is lehet. A titánbuzogány virágzása páratlan látvány, viszont igencsak kellemetlen, hiszen méreteit csak szaga múlja felül.

Borzalmas bűzt áraszt virágzása közben, mellyel magához vonzza a beporzó rovarokat, és elűzi a nem kívánatos vendégeket.

Rekordok a növényvilágban

Amorphophallus titanum

Bambusa oldhamii

A kínai óriás bambusznád a lágyszárúak körében csúcstartó növési sebességét tekintve, hiszen naponta akár 1,2 métert is képes gyarapodni magassága. Szinte látni lehet ahogy nő. Legnagyobb magasságát körülbelül két hónapos korában éri el, ekkor 18 méter körül tartózkodik.

Rekordok a növényvilágban

Bambusa oldhamii

Puya raimondii

Az Andok Királynőjeként is emlegetett növény a legnagyobb broméliaféle a világon. 1830-ban tett róla elsőként említést egy francia tudós, Alcide d?Orbigny. A növény érdekessége, hogy 10 méter magasra is megnőhet, melyből virágzata majd 3 méter, s csaknem háromezer virágot és hatmillió magot terem. A növekedési ciklusa a virágzásig 40-80, de akár 150 év is lehet, s mint a legtöbb bromélia, a puya is meghal a három hónapos virágzását követően. Érdekesség, hogy ezt a virágot nem rovarok, hanem madarak, méghozzá a pici virágok közt élő kolibrik porozzák be.

Rekordok a növényvilágban

Puya raimondii

Rekordok a növényvilágban

Puya raimondii virága

Néhány érdekes rekord röviden:

- A rozs gyökérzete rendkívül szövedékes, ha a szálakat kibogoznánk, akkor hossza elérné a 600 kilométert.

- A legmagányosabb fa a világon az Antarktiszon egy lucfenyő, legközelebbi szomszédja csaknem 222 kilóméterre van tőle.

- A világ legdrágább növénye címszó alatt elsőként a Kopi Luwak jut az eszünkbe, hiszen ez a kávé kilónként több mint 600 dollár, azonban nem ez a legdrágább növény a világon. Egy fűszer, a sáfrány, egy krókuszfajta növény virágjának bibéje. Ahhoz, hogy egy kiló fűszert kinyerjenek körülbelül 100 000 virág bibéjére van szükség. Kilónkénti ára 1000 dollár körül mozog.

Rekordok a növényvilágban

Sáfrány

- A világ leghatalmasabb növényi organizmusa egy az USA-ban található rezgő nyár, mely 43 hektárnyi területet foglal el, tulajdonképpen egy egész erdőség egyetlen összefüggő gyökérrendszerrel.

- Dél-Afrikában van egy fügefa, melynek gyökerei, egészen mélyre nyúlnak a földbe. Az alatta fekvő Echo Caves nevű barlangrendszer segítségével egészen pontosan meg tudjuk mondani, hogy ez a mélység 120 méter, mellyel a Guinness Rekordok könyvébe is bekerült.

2014. március