hirdetés

Pszoriázis kezelés otthon: Hatékony módszerek és praktikák

A pikkelysömör egy krónikus bőrbetegség, amely vörös gyulladt bőrrel, ezüstös pikkelyekkel borított foltokkal jelentkezik. Erre a betegségre nincsen gyógymód, de enyhíteni lehet a tüneteket. Cikkünkben az otthoni ápolásról nyújtunk átfogóbb képet, mutatunk be pár módszert is.

Pikkelysömör, azaz Pszoriázis kézen

Hidratáljuk bőrünket rendszeresen

A pikkelysömör, azaz a pszoriázis kezelés elengedhetetlen része a hidratálás. Mindenképpen illatanyagmentes, hipoallergén hidratálót válasszunk és ezt alkalmazzuk naponta többször, de fürdés után mindenképpen. Segít megkötni a nedvességet, megakadályozza azt, hogy bőrünk túlzottan kiszáradjon.

Különleges fürdősókkal, zabpehellyel vegyünk meleg fürdőt

A meleg fürdőben való áztatás megnyugtatja az irritált bőrt. Használjuk a kifejezetten erre a célra kifejlesztett balsan termékeket, fürdősókat vagy esetleg zabpelyhet. A különleges összetevők gyulladáscsökkentő tulajdonságaik révén enyhítik a viszketést és csökkentik a pikkelysömörrel járó bőrpírt.

Kíméletes tisztítási módok

Enyhe és illatanyagmentes tisztítószereket alkalmazzunk, hogy elkerüljük a további irritációkat. A durva szappanokat és a tisztítószereket kerüljük el. Mosakodás után a dörzsölést mellőzzük, helyette inkább tapogatva szárítsuk le bőrünkről a vizet, mivel a túlzott súrlódás irritálhatja a beteg bőrt.

Kerüljük el a kiváltó okokat

A pszoriázist különféle okok válthatják ki, mint például a stressz, bizonyos élelmiszerek és az alkohol fogyasztása, vagy a dohányzás. Minimalizáljuk a kitettséget és ez segíthet a kezelésben is.

Fényterápia

Ma már tudjuk, hogy bizonyítottan jó hatása van a természetes napfénynek. Az UVB lelassíthatja a bőrsejtek túlzott növekedését és csökkentheti a gyulladást. Otthoni használatra lehet vásárolni készülékeket is, de előtte mindenképpen érdemes konzultálni egy egészségügyi szakemberrel.

Vény nélküli készítmények

Ezek olyan összetevőket tartalmaznak, mint például a szalicilsav vagy a kortikoszteroidok. Minden esetben kövessük a kapott utasításokat és figyeljük az esetleges mellékhatásokat.

Aloe Vera gél

Nyugtató és gyulladáscsökkentő hatása miatt, enyhülést hozhat az irritált bőrnek. A gél használatával csökkenthetjük a viszketést és a pirosságot. Győződjünk meg arról, hogy ne tartalmazzon a készítmény illatanyagokat vagy más irritáló anyagokat.

Stresszkezelés

A stressz a pikkelysömör fellángolásának ismert kiváltója. Végezzünk stresszcsökkentő tevékenységeket, például jógázzunk, meditáljunk vagy alkalmazzunk mélylégzéses technikákat.

Szponzorált tartalom

2023. november 30.