Paraceratherium transouralicum

A Paraceratherium transouralicum az állatok (Animalia) országába, a valódi szövetes állatok (Eumetazoa) alországába, a kétoldali szimmetriájúak (Bilateria) alországágába, az újszájúak (Deuterostomia) főtörzsébe, a gerinchúrosok (Chordata) törzsébe, a gerincesek (Vertebrata) altörzsébe, az állkapcsosok (Gnathostomata) altörzságába, a négylábúak (Tetrapoda) főosztályába, a magzatburkosok (Amniota) csoportjába, az emlősök (Mammalia) osztályába, az elevenszülők (Theria) alosztályába, a méhlepényesek (Placentalia) alosztályágába, a laurasiatheriák öregrendjébe, a páratlanujjú patások (Perissodactyla) rendjébe, az orrszarvú-szerű páratlan ujjú patások (Rhinocerotoidea) öregcsaládjába, a Hyracodontidae-k családjába, az Indricotheriinae-k alcsaládjába, a Paraceratheriumok nemébe tartozó faj.

Paraceratherium transouralicum rekonstrukciója

Paraceratherium transouralicum rekonstrukciója

A Paraceratherium transouralicum az eddig feltárt leletek alapján, a világ legnagyobb szárazföldi emlős állata volt, mely a Kainozoikum Oligocén korának, Katti (28,4-23,03 millió évvel ezelőtt) korszakában, a mai Kazahsztán területén élt.

Első ismert példánya az Aral Formációból, az Aral-tó közeléből került elő, melyet az Orosz Tudományos Akadémia munkatársai egy expedíciójuk során tártak fel. Ez volt az addig ismert legteljesebb előkerült Indricotheriinae csontváz, annak ellenére, hogy a koponya e fosszília esetében, teljes egészében hiányzott.

Paraceratherium ábrázolás

Ezt követően, 1916-ban, Alekszej Alekszejevics Borissziak emelte nemzetségi szintre a fajt, melynek az orosz flórklórból ismert "Indrik fenevad (??????-?????, ejtsd: 'Indrik Zver')" után, a már említett, Indricotheriinae nevet adta (ma alcsalád). Alekszej ugyanakkor a fajt csak 1923-ban nevezte el Indricotherium asiaticum-nak, ekkorra azonban Maria Pavlova már besorolta (1922) a leletet, Indricotherium transouralicum-ként.

Alekszej ugyanakkor szintén 1923-ban hozza létre a mai napig is használatos Indricotheriinae alcsaládot is, melybe az összes addig feltárt és e csoporthoz tartozó leletet elhelyezett, majd 1939 Borissiak, egy szintén Kazahsztánból előkerült, új fajt is leírt, immáron Paraceratherium prohorovi néven.

Anatómiáját és életmódját tekintve a Paraceratherium transouralicum nemigen tért el a csoportját általánosan jellemzőtől.

2015. március