HIRDETÉS

Paella (marinera)

Az eredetileg regionális eredetű, a Valencia melletti Abufera-tó nevű édesvízi lagúna környékéről származó paella mára Spanyolország leghíresebb nemzeti eledelévé vált. Eredetileg angolnából, csigából és zöldbabból készítették, bár egyes szakértők szerint a paella eredetileg sózott tőkehalból és rizsből álló böjtös étel volt. Mára alapját főleg csirke- vagy nyúlhús adja (paella valenciana), de a tengerparton élő halászközösségek által a tenger gyümölcseivel dúsított változat (paella marinera) mára a legelterjedtebb.

Paella marinera

Paella marinera tálalva. (Forrás: pixabay.com; Fotó: meineresterampe, Licenc: CC0)

Hozzávalók:

80 gramm csirkehús

300 gramm tengergyümölcsei (óriáskalmár, kalmár, kékkagyló, garnélarák és egyéb kagylók)

250 gramm rizs

Zöldbab

1 db kaliforniai paprika

Vöröshagyma

Fokhagyma

1 dl száraz fehérbor

Olívaolaj

Sáfránypor

Cayenne-bors

Elkészítése:

Kockázzuk fel a fokhagymát és a vöröshagymát, majd süssük üvegesre 3 evőkanálnyi olívaolajon. Amikor kész, adjunk hozzá 250 gramm rizst, egy csipetnyi Cayenne-borsot és fél teáskanál őrölt sáfrányt, majd 2-3 percig pirítsuk tovább az egészet. Közben fél liter vízben oldjunk fel egy zöldségleves kockát (vagy főzzünk félliternyi levest kerti zöldségekből vegyesen), s ezzel öntsük fel a rizst.

Adjunk hozzá 1 deciliternyi száraz fehérbort is, majd főzzük puhára a rizst. Ha a rizs korábban elfőli a levet, minthogy megpuhulna, bátran pótoljuk az elpárolgott folyadék-mennyiséget sima vízzel.

Ez alatt egy másik serpenyőben olívaolajon megsütjük az apróra vágott csirkehúst (vagy nyúlhúst), majd, amikor már majdnem kész, hozzáadjuk a tenger gyümölcseit is, valamint a felkockázott kaliforniai paprikát és az apróra vágott zöldborsót is és pirítjuk még az egészet egy kicsit. Ha szükséges, adjunk hozzá még egy kis olívaolajat.

Ha kész, keverjük el a húsos/zöldséges serpenyő tartalmát a megfőtt (s immáron lé nélküli) rizzsel és pároljuk az egészet még egy jó 6-8 percig.

Tipp:

A gyorsabb elkészítési idő elérése érdekében készíthetjük csirke-, illetve nyúlhús nélkül, tisztán tenger gyümölcseivel is, valamint a zöldbab helyett a cukorborsó is kiváló hozzá, ha az előbbit éppen nem tudjuk beszerezni.

Paella marinera

Paella marinera (csirke-, illetve nyúlhús nélküli "gyors" változat, cukorborsóval). - Forrás: pixabay.com; Fotó: EstudioWebDoce; Licenc: CC0

Jó étvágyat kívánunk!

2018. július