Özönvíz, hó és szélvihar várható Somogyban, Tolnában és Zalában

Az özönvízszerű eső miatt három dunántúli megyére, Somogyra, Tolnára és Zalára másodfokú, további kilenc megyére és a fővárosra elsőfokú figyelmeztetést adott ki szombatra a meteorológiai szolgálat.

Özönvíz, hó és szélvihar várható Somogyban, Tolnában és Zalában

Vas és Veszprém megyében havazás és hátfúvások is várhatóak (Forrás: Pixabay.com; Fotó: Pexels)

A Dunántúlon és a középső országrészben, kiterjedt területen várható 10-25 milliméternyi, azaz, nagy mennyiségű csapadék, de voltaképpen az ország északi megyéinek kivételével, szórványosan, mindenhol várható esőzés, a magasabban fekvő területeken ezt havas eső, havazás válthatja fel.

Somogyban, Tolnában és Zalában narancssárga, azaz másodfokú jelzés van érvényben, ugyanis itt a lehulló csapadék mennyisége a 30 millimétert is elérheti, ezért különösen óvatosan közlekedjünk, sőt, ha tehetjük, inkább ne is induljunk útnak az ítéletidőben.

Budapesten és Pest megyében, valamint Baranyában, Bács-Kiskunban, Békésben, Csongrádban, Fejérben, Jász-Nagykun-Szolnok, Vas és Veszprém megyében elsőfokú jelzés van érvényben. Az északira forduló szél a Nyugat-Dunántúlon viharossá fokozódhat majd, főként Zala Vas és Veszprém megyében, melyek közül az utóbbi kettőben, havazás és hátfúvások is várhatóak.

Mindettől függetlenül, jelentős mennyiségű hóra az Alpokalján és a Dunántúli-középhegységben számíthatunk, eme területeken a hó az 5 centimétert is meghaladhatja, így, amennyiben nem kifejezetten kedveljük z efféle, zord időjárást, inkább zárkózzunk be a hétvégére és élvezzük az otthon melegét, mintsem hosszabb útra induljunk.

2016. november 11.