Otthon is nevelhető gyógynövények

Könnyedén termeszthető, szép és hasznos növények várják, hogy otthonunk díszévé válhassanak! Nézzük, pontosan melyek is ezek.

Levendulát szedő lány

Forrás: pixabay.com; Fotó: Adina Voicu; Módosította: Seres-Nagy Richárd; Licenc: Pixabay License (Free for commercial use; No attribution required); Licenc link: https://pixabay.com/service/license/; Link: https://pixabay.com/photos/girl-lavender-cos-flowers-mov-1581289/

Noha igen sok gyógynövény szerényebb külsővel rendelkezik, vagy éppen nagy helyet foglal, netán a különleges igényei miatt nehéz a gondozása, akadnak olyan növényfajok, melyek egyszerre szépek, hasznosak és "igénytelenek".

hirdetés

A csodálatosan szép, kellemes illatú levendulák azon túl, hogy távol tartják a ruháktól a kártevő molyokat, számos gyógyhatással is bírnak.

Levendula méhekkel

A levendula igen népszerű növény. (Forrás: pixabay.com; Fotó: Rebekka D; Módosította: Seres-Nagy Richárd; Licenc: Pixabay License (Free for commercial use; No attribution required); Licenc link: https://pixabay.com/service/license/; Link: https://pixabay.com/photos/lavender-bee-summer-purple-garden-1537694/)

Hagyományosan görcsoldóként alkalmazták a virágzás előtt betakarított hajtásokat és virágokat (fontos megjegyezni, hogy nem az egész virágzatot gyűjtik, csupán az egyes, lila virágokat, amelyek a látványos virágzatot alkotják). Előbbi mellett a fürdővízhez adott virágok nyugtató hatással bírnak, s az ételek ízesítéséhez, szappanok illatosításához is gyakran használnak levendulát.

A levendulát napos, meleg környezetbe kell elhelyezni, s igen fontos, hogy jó áteresztőképességű földbe ültessük. (Ezt elérhetjük akár úgy is, ha kevés kaviccsal, esetleg homokkal keverjük a növény földjét.) A túlöntözés gyakran okoz problémát a növény gondozása során, ezért fontos, hogy soha ne adagoljuk számára túl nagy mértékben a vizet. A levenduláknak több faja is ismert, legelterjedtebb a valódi levendula (Lavandula angustifolia). Ez a faj, élőhelytől függően akár 60-70 cm magasra is megnőhet, s a fajon belül a különböző fajták némileg eltérő színnel, illattal rendelkezhetnek.

hirdetés

A körömvirág élénk narancssárga virágzata pompás látványt nyújt a virágzás idején - a betakarítás során az egész virágzatokat, vagy a virágzat szélén elhelyezkedő nyelves virágokat (ezek a virágnak tűnő virágzat szirmoknak tűnő virágai) szedjük össze.

Körömvirág a kertben

A körömvirág nem csak szép, de hasznos növény is. A körömvirág fészkes virágzata nyelves és csöves virágokból áll. (Forrás: pixabay.com; Fotó: Cornelia Wiemers; Módosította: Seres-Nagy Richárd; Licenc: Pixabay License (Free for commercial use; No attribution required); Licenc link: https://pixabay.com/service/license/; Link: https://pixabay.com/photos/calendula-orange-marigold-blossom-3804233/)

A körömvirágot külsőleg, leginkább kenőcsként alkalmazva általában a sebek gyógyulásának elősegítésére használják, míg a belőle készült tea általános élénkítő hatású.

A szárított virágokkal gyakran színeznek teakeverékeket, ételeket - nem árt azonban tudni, hogy a körömvirágnak jellegzetes, megosztó íze nagyobb mennyiségben könnyen érezhetővé válik az ételekben, teákban.

hirdetés

A körömvirág könnyen gondozható, szereti a napos élőhelyeket és a jó áteresztőképességű talajt, megfelelő tápoldatozással akár cserépben is nevelhető.

2020. június