A húsvéti finomságok mellett sokan szeretnek apróbb nassolni valókat is elkészíteni, különösen a gyerekeknek, akik persze előszeretettel majszolják ezeket. Kifejezetten a gyerkőcök számára lehet érdekes az alábbi recept is, amely kedves és színes kis keksz-nyuszifészkek elkészítését mutatja be.
Forrás: Homecookingadventure.com
Hozzávalók (kb. 18-20 darabhoz):
2 csésze (250 g) liszt
1/2 teáskanál (2 g) sütőpor
1/4 teáskanál só
1/2 csésze (110 g) vaj
1/3 csésze (70 g) cukor
1 tojás
1 teáskanál (5 g) vaníliakivonat
A csokis ganázshoz
200 g fehér csoki, összevágva
1/3 csésze (70 g) tejszín
2 teáskanál (10 g) zöld ételszínezék
+ a dekoráláshoz tojás alakú cukorkák
Elkészítés:
1. Egy közepes tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport és a sót.
2. Ezután egy nagy tálban a vajat és cukrot keverjük krémesre, majd adjuk hozzá a tojást és keverjük simára. Miután a vanília kivonatot is a keverékhez adtuk, tegyünk így a lisztes keverékkel is, és dolgozzuk őket egybe.
3. Tekerjük körbe a tésztát egy celofánnal, majd tegyük legalább két órára a mélyhűtőbe.
4. Míg a tészta a hűtőben van, elkészíthetjük a csokis ganázst. Ehhez a csokit és a tejszínt olvasszuk fel egy hőálló edényben alacsony hőmérsékleten, folyamatos kevergetés mellet, aztán adjuk hozzá a zöld ételfestéket.
5. Melegítsük elő a sütőt 190 fokra, illetve béleljünk két tepsit sütőpapírral.
6. Lisztezett felületen nyújtsuk a tésztát 3-6 milliméter vastagságúra, és kb. 7,5 centiméteres kiszúróval készítsünk belőle kis kekszformákat.
7. A kész sütiket helyezzük a tepsibe, és süssük 9-11 percig, míg enyhén aranybarna színt nyernek a széleik.
8. Sütés után hagyjuk őket 2 percig hűlni a tepsiken, majd onnan levéve várjuk meg, míg egészen lehűlnek.
9. A csokis ganázst töltsük egy habzsákba, amelyre helyezzünk egy 7 mm-es csillagcsövet. Ezzel készítsünk köröket a kekszekre.
10. Tetszésünk szerint helyezzünk tojás alakú cukorkákat, esetleg egy-két kis cukorvirágot a "fészkekre".