Ősi gyógymódok torokfájás és köhögés ellen

Jól ismert a régi mondás: fűben, fában az orvosság! Az is tény, hogy az elmúlt korok bölcsei még gyakorlatilag szó szerint értelmezték ezen igen találó megfogalmazást, s gyakorta nem véletlenül! Lássunk hát most 3 ősi, népi javallatott torokfájás, torokgyulladás és köhögés ellen!

Ősi gyógymódok torokfájás és köhögés ellen

Hársfaméz és fekete retek

Vegyünk egy szép fekete retket, majd vágjuk le a tetejét és vájjunk a közepére egy közepes méretű mélyedést. A mélyedésbe töltsünk hársfamézet (alkalomadtán másik fajta méz is megteszi, de a hársfaméz az igazi), majd hagyjuk állni így az egészet körülbelül 3-4 órán át, vagy akár egy egész éjszakát.

Fekete retek

Fekete retek hársfamézzel töltve

Igazából akkor érhetjük el vele a legjobb hatásfokot, ha a méz már teljesen folyóssá válik benne és a retek belső fala is már darabosan elázott. Ezt követően hörpintse ki a torokfájós beteg a belsejéből a mézet, s kanalazza ki a maradék, felázott retekbelet is. Az íze egyszerűen pocséknak mondható, viszont a hatása egészen elképesztő!

Hagymafőzet

E recept a világ legegyszerűbb torokfájás csillapítója! Fogjunk egy fej vöröshagymát, úgy, ahogy van, majd vágjuk négyfelé, és egy kevés vízbe főzzük meg. Ha megfőtt, tegyünk a főző lébe egy-két evőkanál mézet és igyuk meg az így készült hagymateát. Ízesítésnek ízlés szerint tehetünk még bele fügét, medvecukrot, vagy akár keverhetjük a hagymalevet hársfateával is.

Sertészsír köhögés ellen

Ha valakit nagyon gyötör a köhögés, hogy már jóformán aludni sem tud miatta, van egy elsőre kissé visszatetszőnek hangzó, ám mégis áldásos népi rafinéria ellene. Kenjünk egy jó adag sertészsírt (vagy akár kacsa-, esetleg libazsírt) a mellkasunkra, s meglátjuk, a köhögés egykettőre megszűnik, s úgy elalszunk, mint a bunda!

2013. március