Óriások nyomában

A legtöbb történelmi eposz, ókori monda vagy ősi legenda nemegyszer említést tesz óriások létezéséről a Földön, akiket gyakran mitikus, természetfeletti erővel ruháznak fel az írások, kezdve a görög elbeszélések küklopszaitól, a bibliai Góliáton át egészen az Andok indiánjainál megjelenő óriásokig. De vajon tényleg léteztek hasonló lények, akik alapot szolgáltattak e hiedelmeknek, vagy csupán kitalációról van szó?

Óriás csontváz

A kép csak illusztráció! - Dem Bones (Forrás: flickr.com; Fotó: Kieran Lynam; Licenc: CC BY 2.0; Licenc link: https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/; Link: https://www.flickr.com/photos/17568422@N00/523340988)

Leleti bizonyítékok

A mai kor embere számára gyakran gyermetegnek tűnik az elképzelés, hogy óriások léteznének, pedig számos tény szól amellett, hogy valóban alapja van az ókori hiedelmeknek, melyek említést tesznek ilyen esetekről. Az első bizonyítékokat az időről időre felbukkanó óriás csontváz leletek szolgáltatják, melyek rendkívüliségük ellenére a legtöbb esetben a feltárást követően egy múzeum raktárába kerülnek, vagy egyszerűen visszatemetik őket. Pedig az idők során több mint száz ilyen leletről készült elfogadható feljegyzés!

Példának okáért 1931 júniusában egy több mint 3 méter magas emberi maradványt tártak fel a nevadai Humboldt-tó közelében (Lovelock Cave - Lovelock barlang){Lovelock Review-Miner's 1931. június 19.}. A területen további, 2,5 m is magasabb csontvázat találtak. Külön érdekessége az esetnek, hogy a környéken ősidők óta élő Paiute indiánok körében él egy legenda, mely szerint az ősi időkben létezett egy faj, az óriások, akikkel harcban állt törzsük. Az elbeszélés szerint úgy vetettek véget a konfliktusnak, hogy egy barlangban csapdába ejtették az óriásokat, nyílzáport zúdítottak rájuk, majd felégették a barlangot. A legmeghökkentőbb az, hogy a Lovelock barlangban talált leletek körül számos nyílhegy és égésnyomok is fellelhetőek voltak!

Ezen felül az ott talált, még épen megmaradt egyik ilyen rendkívül nagy méretekkel rendelkező koponya ma is a Humboldt Múzeum gyűjteményében megtekinthető. Nem kevés további lelet előkerüléséről is szólnak jelentések, melyek 3,6-4 méter magasságot is meghaladnak, sőt a 7 és egy több mint 10 méteres csontváz is előkerült bizonyos források szerint, ám az ezekről szóló elemzések és fotók jó részéről kiderült, hogy hamisítványok. Ezektől eltekintve tény tehát, hogy ilyen és ehhez hasonló leletekből számos akad a világ különböző tájain, melyek létezése ebből kifolyólag vitathatatlan.

Ma is köztünk élnek?

Napjainkban is léteznek különösen magas, az átlagosnál jelentősen nagyobb méretekkel rendelkező emberek. A XX. század (és a Guinness Rekordok Könyve szerint a világ valaha élt) legmagasabb embere Robert Wadlow (1918-1940) volt, aki legutolsó mérésekor (1940. június 27.) 2,72 méter magasnak és 199 kg-nak bizonyult. Esetében is, csakúgy, mint a legtöbb rendkívül magas ember esetében, az óriásnövést (akromegáliát) sajnálatosan egy betegség okozza, mégpedig az, hogy az agyalapi mirigy (hipofízis) jóindulatú, tumoros elváltozás következtében túlzott mennyiségű növekedési hormont állít elő. A gigantizmusnak is nevezett rendellenességben szenvedő betegek ennek következtében életük végéig nőnek, gyakran izületi (főleg térd) fájdalmakban szenvednek nagy tömegük megtartása miatt és viszonylag fiatalon elhaláloznak.

Robert Wadlow

Robert Wadlow (Forrás: flickr.com; Fotó: Paille; 22 février 1918 Licenc: CC BY-SA 2.0; Licenc link: https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/; Link: https://www.flickr.com/photos/paille-fr/24559019804)

Megemlítendő, hogy a világ legmagasabb asszonya Sandy Allan volt, aki 2,31 méter magasságot ért el.

Mindezen tények alapján jogosan feltételezhető tehát, hogy az ősi és ókori mondák és történetek óriásai valós személyek létezésére épülhetnek. Külön érdekesség például, hogy a Bibliában Dávid és Góliát harcának leírásából kiderül, hogy Góliát (aki az írás szerint közel 2 m 90 cm magas volt) látászavarral küszködött, és az akromegália egyik tüneteként valóban jelentkezhet homályos- illetve kettős látás, ami összefüggés arra enged következtetni, hogy a történet szintén valós eseményeken alapulhat!

Dávid és Góliát

Dávid és Góliát (Forrás: pixabay.com; Fotó: Gordon Johnson; Licenc: Pixabay License (Free for commercial use; No attribution required); Licenc link: https://pixabay.com/service/license/; Link: https://pixabay.com/vectors/david-goliath-line-art-prophet-man-5178943/)

2012. március