hirdetés

Óriási "tengeri sárkány" maradványait fedezték fel Nagy-Britanniában

hirdetés

Egy óriási, több mint háromméteres "tengeri sárkány", vagyis egy 200 millió évvel ezelőtt élt ichthyoszaurusz maradványait fedezték fel Nagy-Britanniában - tudósított a BBC.

Az Ichthyosaurus somersetensis rekonstrukciója

Az Ichthyosaurus somersetensis rekonstrukciója, hasában az embrióval (művészi ábrázolás, forrás: Joschua Knüppe/University of Manchester)

hirdetés

Az ichthyoszauruszok fajai akkoriban népesítették be a Föld óceánjait, amikor a szárazföldet a dinoszauruszok lakták.

A most vizsgált egyed kövületeit több mint húsz éve találták meg az angol partokon, de mostanáig nem tanulmányozták őket.

hirdetés

Sven Sachs német paleontológus lett rájuk figyelmes egy hannoveri múzeumban. Kapcsolatba lépett angol kollégájával, Dean Lomaxszel, aki az ichthyoszauruszok szakértője.

"Lenyűgöző, hogy még mindig találunk újdonságot a múzeumi gyűjteményekben, a felfedezéshez ki sem kell menni terepre"

- mondta a Machesteri Egyetem őslénykutatója.

Az újra felfedezett egyed az Ichthyosaurus somersetensis elnevezésű fajhoz tartozik, mely nevét a délnyugat-angliai megyéről kapta, ahol számos tengeri hüllő kövületei kerültek elő a földből.

Az Ichthyosaurus somersetensis ANSP 15766 jelzést viselő típuspéldánya

Ted Daeschler, Dean Lomax és Judy Massare, az Ichthyosaurus somersetensis "ANSP 15766" jelzést viselő típuspéldányával

A tengeri sárkány fosszíliáit Doniford Bayben ásták ki az 1990-es években, majd az értékes lelet valahogy a hannoveri Alsó-szászországi Állami Múzeumba jutott.

hirdetés

A hüllő kifejlett nőstény, mely halálakor vemhes volt.

"Nemcsak a faj egyedeinek nagyságáról kaptunk új információt, de a most vizsgált példány egyben a harmadik ismert ichthyoszaurusz, amelyikben embriót is találtunk"

- tette hozzá Lomax.

Az egyedet leíró tanulmányt az Acta Paleontologica Polonica aktuális számában tették közzé.

Az ichthyoszauruszok maradványai az elsők között voltak, melyeket a hajdani kövületvadászok felfedezetek. Az első teljes csontvázat 1810-ben Lyme Regisben találta meg Mary Anning.

A felfedezés nagy megdöbbenést váltott ki a tudományos világban, mivel a Föld történetéről, a fajok kialakulásáról alkotott új elképzeléseket támasztotta alá. (MTI)

2017. augusztus