Óraátállítás - Ekkor kell figyelni 2016-ban

Az óraátállítás évente két alkalommal okozhat mindennapi rutinjainkban kellemetlenséget, az időseknek, csecsemőknek, rossz alvóknak alvászavarokat. Nem elég, hogy tavasszal elveszítünk egy órát, sokan ennek hatására napokig úgy érzik, valami nincs rendben az időérzetükkel.

Óraátállítás – Ekkor kell figyelni 2016-ban

hirdetés

Szerencsére ősszel helyreáll a rend és visszakapjuk az „elveszett időt”. Minden évben október utolsó vasárnapján kapunk egy extra órácskát a pihenésre.

Idén október 30-ára esik ez a nap, amikor is 3 órakor vissza kell tekernünk az óra mutatóját egy órával.

Óraátállítás – Ekkor kell figyelni 2016-ban

3-ról 2-re kell visszaállítani az órát

De hogy ez nekünk miért is jó? Sok vita van arról, hogy az óra ide-oda állítgatásával jót teszünk-e magunknak.

Állítólag a nyári óraátállításnak köszönhetően hatmilliárd Forinttal csökken az ország éves villanyszámlája, ami mindenképp előny. Emellett nő a világosban töltött órák száma, aminek kedvezőbb élettani hatásai vannak. Nem elhanyagolható tény az sem, hogy azáltal, hogy kevesebb időt töltünk kint a sötétben, a bűncselekmények száma is jelentősen visszaszorul.

Vannak azonban, akik kétkedve fogadják az előnyöket felsorakoztató érveket. Ők a légkondicionáló berendezések egyre szélesebb körű elterjedésével indokolják azt, hogy amit a villanyon megspórolunk, a több napos órában működő klímán elköltjük.

hirdetés

Évről évre szárnyra kapnak különböző kezdeményezések, melyek az óraátállítás ellen kampányolnak, de egyelőre úgy tűnik, idén még biztosan lesz.

Tehát október 30-án, hajnalban mindenki állítsa az óráját egy órával vissza, 3-ról 2-re, majd forduljon a másik oldalára és további szép álmokat!

2016. október