Nyolc gyümölcs, amelyeket a diétázók is bátran fogyaszthatnak

A fogyókúra során is kiemelt figyelmet kell fordítani arra, hogy elegendő tápanyagot juttassunk a szervezetünkbe, így a zöldségektől, gyümölcsöktől semmiképpen ne mondjunk búcsút! Ehelyett fogyasszuk őket mértékkel, esetleg válogassunk olyan gyümölcsök közül, amelyeknek alacsonyabb a cukortartalma, s így adott esetben kevesebb kalóriát is tartalmaznak.

Egy tál pirosgyümölcs

A gyümölcsök alapvetően is nagyon egészségesek! (Forrás: pixabay.com; Fotó: Silvia; Licenc: Pixabay License (Free for commercial use; No attribution required); Link: https://pixabay.com/photos/fruit-watermelon-fruits-heart-2367029/

Ha a napi cukorbevitel csökkentése a célunk, jó, ha nem a gyümölcsökön "spórolunk", hanem például kevesebb cukorral, vagy egészen cukormentesen isszuk a teát, kávét, és elbúcsúzunk a cukorral teli desszertektől.

Mindazonáltal mindenkinek, aki fogyókúrára adja a fejét, vagy csak szeretne kevesebb cukrot enni, hasznos lehet az alábbi összeállítás, amelyben nyolc olyan gyümölcs szerepel, melyek nagyszerű ásványi anyag és vitaminforrások lehetnek annak ellenére is, hogy viszonylag kevés bennük a cukor. Mindezek tetejébe a legtöbb gyümölcsnek a rosttartalma is magas, ami ugyancsak nagyszerű hír lehet!

Eper

Az eperben igen sok a rost, ellenben csak viszonylag kevés cukrot tartalmaz. Nyolc darab közepes szem eperben csupán nyolc gramm cukor van, bár ez csekély mértékben a fajtától is függhet. Újabb pozitívum, hogy remek C-vitamin forrást jelent ez a népszerű gyümölcs!

Őszibarack

Bár az őszibarackot nagyon édesnek érezzük, több más gyümölcshöz viszonyítva ebben is kevés a cukor. Egy közepes méretű barack ugyanis átlagosan csak 13 gramm cukrot tartalmaz.

Szeder

Akárcsak az eperben, úgy a savanykás, kellemes ízű szederben is igen kevés a cukor, 100 grammonként általában csak 4-5 gramm cukrot tartalmaz, ami mellett azonban 5,3 gramm rostot és 1,39 gramm fehérjét is találunk benne. Mindamellett nagyszerű antioxidás-forrást is jelent.

Citrom és lime

Aligha különösebben meglepő, hogy a citromban és a lime-ban kevés a cukor - és igaz, hogy nem sokan szeretik magában enni, de az ételekhez adva, esetleg vízbe keverve (persze, cukor hozzáadása nélkül) remek lehetőséget biztosít arra, hogy némi vitaminnal gazdagítsuk az étrendünket. Egy-egy citromban egyébként átlagosan 2 gramm cukor van, vagyis nem nagyon kell aggódnunk a mennyiséget illetően sem...

Mézharmat dinnye

A nyár nagy slágere a dinnye, legyen szó akár a sárgadinnyéről, akár a görögdinnyéről. Aki ügyel a cukorbevitelre, jól teszi, ha a mézharmat dinnyét választja, hiszen ebből egy szelet átlagosan 11 gramm cukrot rejt magában. Ellenben, rengeteg C-vitamin, és tekintélyes mennyiségű vas és kálium is van benne.

Narancs

Egy közepes méretű narancsban nagyjából 14 gramm cukor van, miközben igazán jó C-vitamin forrás ez a gyümölcs is. Ha narancslét innánk, érdemes otthon elkészíteni, hiszen a boltban kapható levek többségében hozzáadott cukor található.

Grapefruit

A savanykás-kesernyés, karakteres ízű grapefruit sokak kedvence, számukra pedig csodás hír lehet, hogy egy közepes méretű grapefruitban csak 11 gramm cukor van. Kis stevia vagy méz hozzáadásával édesíthető, de utóbbi esetben ügyeljünk a méz mennyiségére.

Avokádó

A rostban és egészséges zsírsavakban rendkívül gazdag avokádó szinte teljesen cukormentes, amit persze az ízén is megérezni. "Édesség helyett" tehát nem a legjobb választás, de ha a kiegyensúlyozott étrendre törekszünk, abban helyet találhatunk neki!

Diós Anita

2017. november