Nyers, vegán bejgli a reformkonyha szerelmeseinek
A nyers étkezés hívei és a vegánok számára egyaránt hasznos lehet az alábbi recept, de persze azok is kipróbálhatják, akik nem szívesen sütnek – adott esetben még karácsonykor sem. A tészta helyett banános-almás aszalványt használhatunk, a töltelék viszont majdnem úgy készül, mint a hagyományos bejgli esetében.
Nyers, vegán bejgli tálalva (Forrás: Zoldella.blog.hu)
Hozzávalók a tészta helyett használt aszalványlaphoz:
Két banán megpucolva és felkockázva
4-5 alma meghámozva, megtisztítva és felkockázva
Víz
Citromlé
Elkészítés:
A banánt és az almát kevés vízzel és egy kis citromlével turmixoljuk össze, míg egy sűrű masszát nem kapunk!
Terítsük szét a masszát, és aszalógépben vagy egy légkeveréses villanysütőben a tepsin aszaljuk 40 fokon öt-hat órán át. Ha túl meleg a sütő, nyissuk ki egy kicsit az ajtaját, az aszalógép esetében ilyen problémánk nem lesz.
Ha szépen összeállt, és fel tudjuk szedni, fordítsuk meg, és újabb egy órán át aszaljuk.
Osszuk a lapot, vagy lapokat (ahogyan kijött) négy kisebb részre, majd töltsük meg őket valamilyen töltelékkel.
A diós töltelékhez mindössze 15 dkg darált dióra, két evőkanál mézre, néhány csepp citromlére, egy kis reszelt citromhéjra és egy csipet sóra van szükségünk, míg a mákoshoz ugyanezekre, csak a dió helyett darált mákot használjunk. Ezeket csak össze kell kevernünk, és máris kész a töltelék!
Diós Anita
2017. november