hirdetés

Növekedésben a hazai IT outsourcing ágazat

4000 munkahely az IT ServicesHungary-nél

Az IT Services Hungary (ITSH) évek óta hazánk legnagyobb munkáltatója az infokommunikációs-technológiai (ICT) iparágban: a foglalkoztatottak létszáma a 2015-ös esztendő második negyedévében átlépte a lélektani határnak számító 4 ezer főt. A vállalat a munkahelyteremtéssel összefüggő regionális fejlesztéseiért idén elnyerte a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) közös elismerését, az "Év befektetője díjat" is.

Növekedésben a hazai IT outsourcing ágazat

hirdetés

A 4000. munkahely létrejöttét bejelentő budapesti sajtóeseményen elhangzott az is: a Deutsche Telekom nagyvállalatok kiszolgálásáért felelős leányvállalatának, a T-Systems Internationalnek 100% tulajdonában lévő, de Magyarország négy nagyvárosában szolgáltató központokat működtető ICT-vállalat az év végéig további fejlesztéseket tervez. Mind a kormány képviseletében beszédet mondó Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, mind az ITSH felügyelőbizottságának elnöke, Birgit Wahl hangsúlyozta: e több ezer munkahely természetesen önmagában is fontos a magyar gazdaság számára, meglétüket azonban különösen értékessé teszi az a tény, hogy az ún. IT outsourcing iparágban létesültek. A tudásgazdaság e szektorában ugyanis nem a munkaerő alacsony ára, sokkal inkább annak szaktudása, illetve az adott ország gazdasági kultúrája, infrastrukturális fejlettsége a meghatározó szempont a befektetők számára.

Birgit Wahl, az ITSH felügyelőbizottságának elnöke Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Ésik Róbert, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) elnöke társaságában tartott sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy az ITSH munkatársainak létszáma - alig 9 évvel a cég indulása után - átlépte a lélektani határnak számító 4000 főt. Ezzel az ITSH tovább őrzi a már 2012-ben kiérdemelt "Magyarország legnagyobb ICT-foglalkoztatója" címet.

Szijjártó Péter a budapesti sajtóeseményen elmondta: a magyar külgazdasági kormányzat tudatos stratégiája az, hogy Magyarország, mint befektetési célország "márkaüzenetét" fokozatosan megváltoztassák a befektetők fejében.

hirdetés

"Azon dolgozunk, hogy a világ jelentős üzleti döntéshozói ne az olcsó, képzetlen munkaerőre épülő összeszerelő üzemek ideális helyszíneként tekintsenek Magyarországra, hanem olyan országként, ahol rendelkezésre áll a magas hozzáadott értékű szolgáltatásokhoz szükséges jól képzett, produktív és nyelveket beszélő munkaerő. Az ITSH folyamatos növekedése nemcsak azt mutatja, hogy az üzenetünk célba talál, hanem azt, hogy a befektetők tapasztalatai is visszaigazolják mindazokat az előnyöket, amelyeket Magyarországgal kapcsolatban kommunikálunk a világban."

Az említett előnyökről, illetve a befektetők számára legfontosabb döntési szempontokról szólva Ésik Róbert, a HIPA elnöke hozzátette:

"Nem csupán Magyarország kivételes geopolitikai adottságai, az Európa és Ázsia közötti hídszerep, illetve a nagy uniós gazdasági központokhoz, például Németországhoz való fizikai közelség, hanem a kulturális hasonlóság, például a jogi, pénzügyi rendszer hasonlósága is hazánk mellett szólnak."

Beszédében a fentieket igazolta Birgit Wahl, az ITSH felügyelőbizottságának elnöke is, aki hangsúlyozta cégének a magyar köz- és felsőoktatási rendszerrel kialakított stratégiai kapcsolatának fontosságát. A német szakember elmondta: az ITSH hét magyarországi felsőoktatási intézménnyel működik együtt, egyre szorosabb és kiterjedtebb kooperációban, a Pécsi Tudományegyetem Polláck Mihály Műszaki és Informatikai Karával például közös akkreditációt nyújtottak be a duális képzés megindítására.

hirdetés

"Az a kapcsolat, amit a magyar egyetemekkel kialakítottunk, egyfajta szimbiózis. Olyan együttlétezés, amely mindkét fél számára előnyös. Az felsőoktatási intézmények a segítségünkkel életrevaló, versenyképes tudáshoz juttathatják a hallgatóikat, míg mi utánpótlás-nevelésként tekinthetünk ezekre a közös képzésekre. Az ICT-iparban ugyanis egy cég eredményessége a jól képzett, korszerű tudással rendelkező szakemberek folyamatos és bővülő utánpótlásán múlik. A debreceni munkatársaink 70, a pécsi munkatársainknak pedig a 65%-a például a helyi egyetemről került ki."

A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy az ITSH - köszönhetően a szolgáltatásai iránti folyamatosan erősödő nemzetközi keresletnek - további fejlesztéseket tervez minden magyarországi telephelyén új munkahelyeket teremtve ezzel Magyarországon.

2015. július