Nikotin tapasz használata - hogyan segít a leszokásban?

A dohányzásról való leszokás sokak számára okoz nehézséget, hiszen ez egy komoly függőség, amin nem könnyű felülkerekedni. Éppen ezért, már számos különböző módszert dolgoztak ki annak érdekében, hogy a káros szenvedélyük kell felhagyni kívánunk embereknek megkönnyítsék ezt a folyamatot. Az egyik Ezek közül a nikotin tapasz, ami sokaknak nyújt hatékony segítséget a leszokásban.

nikotin tapasz használata - hogyan segít a leszokásban

A nikotin tapasz sokaknak nyújthat hatékony segítséget a dohányzásról való leszokásban. A dohányzásról való leszokás sokak számára okoz nehézséget, hiszen ez egy komoly függőség, amin nem könnyű felülkerekedni. Éppen ezért, már számos különböző módszert dolgoztak ki annak érdekében, hogy a káros szenvedélyük kell felhagyni kívánunk embereknek megkönnyítsék ezt a folyamatot.

Nikotin függőség

A nikotin egy addiktív szer, ami azt jelenti, hogy erős függőséget kialakító hatással bír. A dohányos a nikotin hatására pozitív élményeket él meg, és tulajdonképpen ez okozza a függőségét: nem akar ezekről lemondani. A cigarettázás esetében ez abban nyilvánul meg, hogy például stresszhelyzetben megnyugszik, várakozás közben van mivel eltölteni az időt, csökken a fáradtságérzet, jobban koncentrál.

Ehhez jön hozzá, hogy bizonyos cselekményekkel összeforr a dohányzás; ilyen például a reggeli kávéivás, az ebéd utáni rágyújtás, az esti utolsó cigaretta stb.

Nikotin megvonás

A nikotin szerepe főleg a megvonáskor lesz hangsúlyos, ugyanis ilyenkor nem csupán az imént említett mentális szükségletek miatt alakul ki hiány, hanem testi tünetek is jelentkeznek, úgymint:

  • szédülés
  • fejfájás
  • alvászavar
  • koncentrációs problémák
  • székrekedés
  • szorongás.

Mindez eltart hetekig, vagy erős függőség esetén akár hónapokig is, és olyan mentális tünetek kísérik, mint a lobbanékonyság, idegesség, nyugtalanság, csökkent stressztűrés.

Hogyan hat a nikotin tapasz

A nikotin tapasz egy olyan eszköz, ami ezeket a tüneteket képes enyhíteni. Hatásának lényege, hogy nikotint szabadít fel a szervezetben, így a leszokóban lévő dohányos „csak” a mentális tünetektől szenved, a fizikai tüneteket a tapasz hatékonyan enyhíti.

Ez egy átmeneti megoldás, amit addig célszerű fenntartani, amíg jelentősen nem csökken a sóvárgás, amíg a lelki igény a dohányzásra már alábbhagy. Általában legalább 2 hónapot javasolnak nikotintapasszal, ugyanis a nikotinfüggőség esetében nagyon gyakori a visszaesés.

Nikotin tapasz fajtái

Többféle nikotin tapasz van forgalomban, melyek esetében eltérő egyrészt, a márka, másrészt pedig, hogy mennyi nikotint tartalmaznak az egyes tapaszok.

Aszerint érdemes választani, hogy mennyire vagy erős dohányos. Ha nagyon sokat cigarettázol, akkor olyan tapaszra lesz szükséged, ami nagyobb adag nikotint biztosít a szervezeted számára, és ezt egy idő után csökkentheted. Ha azonban nem szívtál túl sok cigit egy nap, kezdhetsz eleve kisebb mennyiségű nikotint tartalmazó tapasszal.

Leszokás a dohányzásról

A dohányzásról való leszokás, ahogy már említettük, nehéz, komoly akaraterőre van hozzá szükség.

leszokás a dohányzásról

Fontos, hogy eleinte pótold magát a cselekvést: rágózz, rágcsálj valamit, szorongass stresszlabdát stb. – bármi jó, ami átmenetileg lefoglal, és a rutinszerű cselekvést helyettesíteni tudja. Ezt érdemes kiegészíteni a tapasszal, emellett meg kell szüntetni a cigizéshez kapcsolódó rituálékat.

Dohányzás káros hatásai

Mindenki tudja, hogy a dohányzás komolyan károsítja a tüdőt, a légcsövet, a száj nyálkahártyáját, rossz hatással van a szaglásra is. Legrosszabb esetben akár rákos megbetegedést is okozhat a szájban, torokban, tüdőben. Éppen ezért fontos, hogy minél többen hagyjanak fel ezzel a káros szenvedéllyel – akár nikotin tapasz segítségével.

Szponzorált tartalom

2022. szeptember 14.