Zsuzsanna

Névnap: február 19., augusztus 11. (szeptember 20.)

Becézései: Szüzan, Szüzi, Zsuzsanka, Zsuzsánna, Zsuzsa, Zsuzsi, Zsuzsika, Zsuzsinkó, Zsuzsu, Zsuska, Zsú, Zsuzs, Zsuzsu, Zsuka, Zsazsa, Zsuzsó, Zsanna, Zsanka, Zuza, Zuzi, Zuzu

A Zsuzsanna ókori egyiptomi eredetű, ám héber közvetítéssel elterjedt női név, amely eredeti alakja lótuszvirágot jelentett. A héber nyelvben már sósánná formában használták, ami azt jelenti, "liliom". A Zsuzsanna rokon nevei a Szanna, a Zsazsa, a Zsanna, a Zsuzska, a Zsuzsánna, a Zsuzsa, illetve a Zsanka.

A Zsuzsanna nevet olyan híres személyek is viselték, mint például a bibliai Zsuzsanna és a vének történetből megismert Zsuzsanna, Római Szent Zsuzsanna vértanú, Gábor Zsazsa szépségkirálynő, színésznő és énekesnő, Cserháti Zsuzsa énekesnő, Koncz Zsuzsa énekesnő, Jakabos Zsuzsanna úszó, Bazsinka Zsuzsanna opera-énekesnő, Ferge Zsuzsa szociológus, Fülöp Zsuzsanna operaénekes, Károlyi Zsuzsanna, Bethlen Gábor első felesége, Kossuth Zsuzsanna, Kossuth Lajos húga, egyben az 1848–49-es szabadságharcban a tábori kórházak főápolónője, Lorántffy Zsuzsanna, I. Rákóczi György erdélyi fejedelem felesége, Susanne Georgi dán származású andorrai énekesnő, Susan Sontag amerikai írónő, Wesselényi Zsuzsanna írónő, Susanne Antonetta amerikai költő és író, Marie-Suzanne Giroust francia festő, Susanne Osthoff német archeológus, Susanne Langer amerikai filozófus, valamint Susann McDonald amerikai hárfaművész.

A Zsuzsanna név nagyon gyakori volt már a 17. századtól kezdődően, és noha az 1990-es években némileg veszített népszerűségéből, máig gyakorinak számít. A 2000-es években a Zsuzsanna többnyire az első 74-95. leggyakrabban adott női név között szerepelt.

Tudd meg, melyik névnek mi a története: