Zsófia

Névnap: május 15., szeptember 17. (április 30., május 24., május 25., augusztus 1., szeptember 30.)

Becézései: Zsófi, Zsófika, Zsóci, Zsóka, Zsofka, Zsó, Zsozsó, Zsozsi, Zsazsa, Zsofedli, Zsofesz, Szofi

A Zsófia görög eredetű női név, amely azt jelenti, "bölcsesség". Rokon nevei a Szofi, a Szonja, a Szófia, a Zsófi és a Zsóka.

hirdetés

A Zsófia nevet több híres személy is viselte, illetve viseli, így például Báthory Zsófia, I. Rákóczi Ferenc édesanyja, Chotek Zsófia grófnő, Bosnyák Zsófia, a sztrecsnói várúrnő, Farkas Zsófia, szobrászművész, Fodor Zsóka színésznő, Gubacsi Zsófia teniszezőnő, Habsburg-Lotaringiai Margit Zsófia főhercegnő, Kapócs Zsóka szépségkirálynő és modell, Loozi Zsófia, Géza herceg felesége, egyben Könyves Kálmán anyja, Károlyfi Zsófia festőművész és író, Mária Zsófia bajor hercegnő, Polgár Zsófia sakkozó, Sophie Ferguson ausztrál teniszező, Sophie Germain francia matematikus, Szofja Kovalevszkaja orosz matematikus, Tallér Zsófia zeneszerző, Torma Zsófia régész, Zsófia Sarolta bajor hercegnő, Zsófia Friderika osztrák főhercegné, valamint Rácz Zsófia válogatott labdarúgó is.

A Zsófia a 16-18. században igen gyakori név volt, és noha a 20. században némileg ritkábbá vált, az 1990-es években ismét igen gyakori volt. A 2000-es években is a 4-9. legnépszerűbb női név között szerepelt.

Tudd meg, melyik névnek mi a története: