Viktória

Névnap: december 23. (november 17.)

Becézései: Ica, Icu, Vica, Vicu, Vicuska, Viki, Vikike, Vikk, Vikó, Vikta, Viktus, Viktuska, Vikuci

A Viktória név a mitológiai alak, Victoria istennő nevéből származik. Victoria a győzelem istennője volt, és a név is annyit tesz: győzelem.

A Viktória nevet olyan híres emberek viselték/viselik, mint például Viktória brit királynő, Viktória svéd királyi hercegnő, Szent Viktória vértanú, Veszelik Viktória Hauszmann-díjas építész, Victoria Beckham énekesnő, Viktorija Azarenka fehérorosz teniszezőnő, Viktorija Fjodorovna Romanova orosz nagyhercegné, Viktorija Kutuzova ukrán teniszezőnő, Viktoria Baškite észt sakkozó, valamint Victoria Wood brit énekes és író.

Érdekesség, hogy Victoria nevű növénynemzetség is létezik, amelybe két óriás-tündérrózsa faj is tartozik, ezek egyike a - Victoria cruziana - a budapesti Füvészkertben is megtekinthető, és egykor olyan népszerű látványosságot jelentett a virágzása, hogy még a lapokban is beszámoltak annak időpontjáról.

A Viktória név az 1970-es években lett igazán népszerű, majd az 1990-es években már az igen gyakori nevek között tartották számon. A 2000-es években is a 2-10. leggyakoribb női név között szerepelt.

Tudd meg, melyik névnek mi a története: