Valentin

Névnap: február 14. (január 7., március 16., július 25., november 3.)

Becézései: Valentinka, Valentinocska, Valcsi

A Valentin a latin Valentinus családnévből ered, amelynek alapszava annyit tesz: "erős", "egészséges". Rokon neve a Bálint, női párja pedig a Valentina.

A Valentin nevet mások mellett olyan híres emberek viselték, illetve viselik, mint például Novák Valentin író és költő, Valentino Rossi olasz motorversenyző, Valentin Miculescu román válogatott labdarúgó, Valentin Trotzendorf német pedagógus, Valentin Vasziljovics Szilvesztrov ukrán zeneszerző, Valentine Abt amerikai zeneszerző és zenész, Valentine Ackland költő, Valentine Dyall brit színész, valamint Valentine Warner brit séf és televíziós személyiség.

Valentin napját sokan a szerelmesek ünnepeként tartják számon, aminek eredete, hogy az angolszász megfigyelés szerint ekkor kezdenek párt választani a madarak. Manapság egyre divatosabb Magyarországon is apró ajándékokkal meglepni ezen a napon azt, akihez gyengéd érzelmek fűznek...

A Valentin az 1990-es években igen ritka név volt, és a 2000-es években sem szerepelt a száz leggyakrabban adott férfinév között.

Tudd meg, melyik névnek mi a története: