Soma

Névnap: július 3. (szeptember 16.)

Becézései: Somka, Somi, Somcsi, Somcsika, Som, Somesz, Somó

A Soma a (feltehetőleg somfa jelentésű) Kornél nyelvújítás korabeli magyarítása, de korábban is használták Magyarországon a Som nevet, amely ugyancsak a növény nevéből származik. A Somát emellett olykor a Sámuel és Samu nevek helyettesítéseként is használták.

A Soma név híres viselői közé tartozik Hajnóczy Soma bűvész, Orlai Petrich Soma festő, Zámbori Soma színész, valamint Balogh Soma dobos is.

Érdekesség, hogy Indiában a Soma női névként használatos, és azt jelenti, "nyár". A nevet viselő híres nők közt említhetjük Leela Soma indiai származású, később Glasgow-ban letelepedett írót, valamint Soma királynőt, aki a legenda szerint az első században Funan és Kambodzsa első fejedelemasszonya volt - egyúttal az első női vezető Kambodzsában. Művésznévként használja a nevet Somogyi Gyöngyi Zsuzsanna, avagy Soma Mamagésa.

Mindezen túl ismert volt Japánban egy Soma nevű szamuráj klán is, amelynek tagjai mintegy 7 évszázadon át töltöttek be vezetői szerepet Hamadori régió (ez ma Fukusima prefektúra területén található) bizonyos északi részein.

A Soma név Magyarországon az 1990-es években ritka név volt, majd a 2000-es években a 70-86. leggyakoribb férfinév között szerepelt.

Tudd meg, melyik névnek mi a története: