Sándor

Névnap: március 18. (január 15., február 26., április 23., május 3., október 11.)

Becézései: Saci, Sada, Sadi, Sanyec, Sanyi, Sanci, Sankó, Sanyó, Sanya, Sandri, Satya

A Sándor név az Alexander név rövidüléséből származik, annak magyaros alakja, s így azt jelenti, "istenek császára". A név női párja az Alexandra, rokon nevei az Alex és az Alexander.

hirdetés

A Sándor nevet számos híres ember viselte, így például Petőfi Sándor költő, Kisfaludy Sándor költő és író, III. (Nagy) Sándor makedón uralkodó, I., II., és III. Sándor orosz cárok, I., II., III., IV. és VI. Sándor pápák, Weöres Sándor költő, Tarics Sándor olimpiai bajnok vízilabdázó és építészmérnök, Reményik Sándor költő, Rózsa Sándor betyár, Sík Sándor piarista szerzetes és író, Szandai Sándor szobrász, Nyilasy Sándor festőművész, Nagy Sándor festő és grafikus, Márai Sándor író, Bihari Sándor festőművész, Alexandru Borza román botanikus és görögkatolikus szerzetes, Csoóri Sándor költő és író, Erdős Sándor olimpiai bajnok vívó, Ék Sándor festőművész, Horváth Sándor színművész, Kőrösi Csoma Sándor nyelvész, könyvtáros és a tibetológia megalapítója, valamint Iharos Sándor világcsúcstartó közép- és hosszútávfutó is.

Sokak számára ismerős lehet a mondás, miszerint "Sándor, József, Benedek zsákban hoznak meleget". Ennek oka, hogy hazánkban egykoron úgy hitték, március 18–21. után már meleg időre számíthatnak. A Sándor név az 1990-es években igen gyakori volt, a 2000-es években pedig a 37-42. leggyakoribb férfinév között szerepelt.

Tudd meg, melyik névnek mi a története: