Sámuel

Névnap: augusztus 21. (január 16., február 16., augusztus 20., augusztus 27., október 10.)

Becézései: Samu, Samuka, Samuci, Samesz, Sámi

A Sámuel héber eredetű férfinév, amely a Semuél névből ered, és így azt jelenti, Isten meghallgatott. A név női párja a Samuella. Rokon neve a Samu, amely a magyarban a Sámuel önállósult beceneve.

A név híres viselői közé tartozott, illetve tartozik Sámuel próféta, Aba Sámuel magyar király, Samuel Beckett ír költő és drámaíró, Balogh Sámuel református lelkész, író, műfordító és az MTA levelező tagja, Ajtay Sámuel ügyvéd, Samuel Beatty matematikus, Bodola Sámuel püspök, Brassai Sámuel nyelvész, filozófus és természettudós, Samuel Eto’o kameruni válogatott labdarúgó, Chalupka Sámuel evangélikus lelkész és szlovák romantikus költő, Diószegi Sámuel református lelkész és botanikus, Goldberger Sámuel textilgyáros, Pecz Samu építész, Balázs Samu Kossuth-díjas magyar színész, Börtsök Samu festőművész, Tessedik Sámuel, evangélikus lelkész, pedagógus, valamint pedagógiai és gazdasági szakíró, Lányi Sámuel vízépítő mérnök és festőművész, valamint Teleki Sámuel magyar felfedező, afrikanista, fotográfus és országgyűlési képviselő is.

Az 1990-es években a Sámuel ritka név volt, majd a 2000-es években bizonyos években a 100 leggyakoribb férfinév között szerepelt - 2006-ban a 95., majd 2010-ben a 98., 2011-ben a 100., 2015-ben pedig a 94. legnépszerűbb férfinév volt.

Tudd meg, melyik névnek mi a története: