Róbert

Névnap: június 7. (február 4., április 29., május 13., július 17., szeptember 17.)

Becézései: Berci, Robkó, Róbertke, Robi, Robika, Robcsi, Robertó

A Róbert germán eredetű férfinév, amelynek elemei azt jelentik, "dicsőség", "hírnév", valamint "fényes", "híres". A név női párja a Roberta, a Robertin és a Robertina, rokon nevei a Robinzon, a Robin és a Rupert.

A Róbert név híres viselői közé tartozott, illetve tartozik I., II. és III. Róbert skót király, Károly Róbert magyar király, Alföldi Róbert Jászai Mari-díjas magyar színész, műsorvezető és rendező, Berény Róbert festőművész, Ilosfalvy Róbert operaénekes, Antal Róbert olimpiai bajnok vízilabdázó, Robert Browning angol költő, Robert Koch Nobel-díjas orvos, Robert Edward Lee, az amerikai polgárháborúban a Konföderáció seregében tábornok, majd főparancsnok, Fazekas Róbert Európa-bajnok diszkoszvető, Robert Fischer sakkvilágbajnok, Salzburgi Szent Rupert püspök, Robin Williams színész, Robbie Williams angol énekes, Urbán-Nagy Róbert operaénekes, Robert Schumann német zeneszerző, Robert Redford színész, Robert Merle francia író, valamint Robert Kubica lengyel Forma–1-es autóversenyző is.

Az 1990-es években a Róbert igen gyakori név volt, és a 2000-es években is a 39-47. leggyakoribb férfinév között szerepelt.

Tudd meg, melyik névnek mi a története: