Piroska

Névnap: január 18. (január 16., március 10., július 8.)

Becézései: Csiri, Csicsi, Piros, Piri, Pirike, Pipi, Pircsike, Pici, Picike, Picinké, Piciny, Picu, Picur, Picurka, Pirci, Pircike, Pircsó, Pircsóka, Pirinyó, Pirinyóka, Piriké, Pirka, Pirkó, Pirkóka, Pirkócska, Piró, Pirók, Piroskácska, Piresz

A Piroska női név az "ősi" és "tiszteletreméltó" jelentéssel bíró, Prisca névből ered, ez a magyarban először Piriska, majd pedig Piroska alakban jelent meg. Feltehetőleg a régi magyar "Piros" név hatása is jelentős a magyar hangalak ilyen alakulásában.

A Piroska név híres viselői között mindenképpen említést érdemel Vaszary Piri színésznő, Anday Piroska opera-énekesnő, Apró Piroska közgazdász, Molnár Piroska színésznő, Priscilla Presley amerikai modell és színésznő, Palik Piroska algológus, Zsohovszky Piroska hegymászó, Tábori Piroska költő és regényíró, Tutsek Piroska opera-énekesnő, Szent Piroska, Szent László király lánya, Szántó Piroska grafikus, festő és író, valamint Szalmás Piroska karnagy, zeneszerző és pedagógus is.

Híres Piroskákkal az irodalomban is találkozhatunk, így például a Piroska és a farkas című Grimm-mesében magyarul így nevezik a főszereplő lányt, de emellett Rozgonyi Piroska volt a neve Arany János Toldi szerelme című művében Toldi szerelmének.

A Piroska név az 1990-es években szórványosan fordult elő, majd a 2000-es években sem szerepelt a 100 leggyakrabban adott női név között.

Tudd meg, melyik névnek mi a története: