Miklós

Névnap: december 6. (március 21., szeptember 10., szeptember 25., november 13.)

Becézései: Mickó, Micu, Micuka, Mikcsó, Mikes, Miki, Mikike, Miklike, Miklóska, Mikó, Mikuci, Mikulás, Mikus

A Miklós nevet a Nikolaosz név szláv változatából képezték, a név maga a győzelem és a nép szavak jelentésével bír, feltehetőleg a "nép ragyogását" jelenti.

hirdetés

December hatodikán - amely egyben a Mikulás napja is - több országban, így Magyarországon is szokás a gyermekeket megajándékozni kisebb ajándékokkal. Ezzel a szokással Szent Miklósnak, a Lycia római provinciában fekvő Myra püspökének állítunk emléket.

A Milkós nevet több pápa, uralkodó és híres ember is viselte - a legismertebb Miklós alighanem éppen Szent Miklós püspök, de ugyancsak említést kell tenni I. és II. miklós orosz cárokról, Barabás Miklós festőművészről, Bornemisza Miklós íróról, Fehér Miklós labdarúgóról, Galla Miklós humoristáról, Jancsó Miklós rendezőről, Niccolo Paganini hegedűművész-zeneszerzőről, Radnóti Miklós költőről, Wesselényi Miklós báróról, Ybl Miklós építészről, Zrínyi Miklós költő, hadvezér, illetve politikusról, Nikolausz Kopernikuszról, valamint Nicolas Cage színészről.

Az 1990-es években a Miklós gyakori név volt, majd még a 2000-es években is az első 57-67. legnépszerűbb között szerepelt.

Tudd meg, melyik névnek mi a története: