Luca

Névnap: december 13.

Becézései: Lucácska, Luci, Lulu, Lucika, Luluka, Lucka, Lala, Lucc, Lú, Lucus, Lucuska, Lucifer, Lujza, Lujzi, Lucababa, Lucó, Lucóka, Lucuka, Lucsi

A Luca latin eredetű női név, amely a Lúcia egy régi magyar alakváltozata. Utóbbi név férfi párja a Lúciusz, amely a lux, vagyis fény szóban gyökerezik, s jelentése fényes, illetve ragyogó.

A név viselői között érdemes megemlékeznünk Szent Lucáról, Szekerczés Luca kézilabdázóról, valamint I. Lúcia tripoliszi grófnőről is. Luca napjához több népszokás is kötődik, aminek feltehetőleg az az oka, hogy a Gergely-naptár bevezetése előtt ez a nap volt az év legrövidebb napja. Noha a magyar szokások nagy része kevéssé Szent Luca személyéhez, és sokkal inkább az év legsötétebb napjához kötődő, "boszorkánysággal" kapcsolatos elemeket köt a naphoz, Németországban és észak-európai országokban már sokkal hangsúlyosabb Szent Lúcia szerepe is a népszokásokban. Itt a Luca-menyasszony szokását megőrizve december 13-án gyertyás-koronás lányok köszöntik az új Nobel-díjasokat.

A Luca az 1990-es években gyakori név volt, és a 2000-es években is az első 11-26. leggyakoribb női név között szerepelt.

Tudd meg, melyik névnek mi a története: