Lőrinc

Névnap: augusztus 10. (július 21., szeptember 5.)

Becézései: Lenci, Lencike, Lóci, Lócika, Lőke, Lőri, Lőrike, Lőrincke, Lörke

A Lőrinc a latin Laurentius névből származik, amely pedig azt jelenti, hogy Laurentum vidékéről származó férfi. Emellett később összefüggésbe hozták a babér jelentésű laurus szóval is. A név női párja a Laura, rokon nevei a Lorenzó és a Laurent.

A név híres viselői közé tartozott, illetve tartozik Szent Lőrinc katolikus szent és vértanú, Brindisi Szent Lőrinc, Cseszneki Lőrinc ispán és hadvezér, Szabó Lőrinc költő, Kovai Lőrinc író és újságíró, Tari Lőrinc kalandor-lovag, utazó és író, Laurent Schwartz matematikus, Laurentio de Campeggio itáliai bíboros és diplomata, Laurent Blanc francia labdarúgó és edző, Závorszky Lőrinc zenész, Barabás Lőrinc zenész, Laurence Olivier angol színész, Lorenzo Da Ponte olasz költő, Gian Lorenzo Bernini itáliai építész és szobrász, valamint Lorenzo de’ Medici toszkánai fejedelem is.

Az 1990-es években a Lőrinc igen ritka név volt, és a 2000-es években is csupán 2008-ban és 2009-ben szerepelt a száz leggyakoribb férfinév között: előbb a 88., majd a 90. helyen.

Tudd meg, melyik névnek mi a története: